Ligestillingsråd om Naalakkersuisut: En blanding af køn giver nuancerede beslutninger

Naleraq valgte blandt andet Kirsten Fencker som naalakkersuisoq for sundhed, fordi hun er en kvinde. Ifølge Grønlands Ligestillingsråd er det glædeligt, at kønsfordelingen har været i fokus.
- Når der er en ligelig fordeling blandt mænd og kvinder i politik, bliver der taget mere nuancerede og gennemtænkte beslutninger, siger Kathrine Bødker. Foto © : KNR / Marie Kuitse Kristensen
20. april 2021 15:05

- Jeg blev rigtig glad, da den nye kønsfordeling blev præsenteret i fredags. Det er jo en hel del bedre end det antal kvinder, der blev valgt ind i Inatsisartut.

Sådan siger Kathrine Bødker, der er forkvinde for Grønlands Ligestillingsråd.

I fredags præsenterede Inuit Ataqatigiit og Naleraq det kommende Naalakkersuisut, og her er fire ud af 10 poster besat af kvinder. 

Og det er vigtigt, at kønsfordelingen i toppen af grønlandsk politik afspejler befolkningen, påpeger forkvinden. Det vil nemlig også påvirke det politiske arbejde. 

LÆS OGSÅ Hans Enoksen: Vi vil sikre, at flere kvinder får indflydelse

- Når der er en ligelig fordeling blandt mænd og kvinder i politik, bliver der taget mere nuancerede og gennemtænkte beslutninger, siger Kathrine Bødker. 

Ud af de 31 politikere, der blev valgt til Inatsisartut ved valget 6. april, er 10 kvinder - altså knap en tredjedel. 

Ingen kvinder valgt ind for Naleraq

Et af de partier, der ikke fik valgt en eneste kvinde ind i Inatsisartut ved valget, er Naleraq. Alligevel har det været et centralt tema for partiet, da naalakkersuisoq-posterne skulle fordeles. 

Det var en af grundene til, at partiet tilbød Kirsten Fencker posten som naalakkersuisoq for sundhed, selv om hun ikke er folkevalgt. 

- Først og fremmest er det glædeligt, at kønsfordelingen har været et fokus for Naleraq. Det er et nyt og helt anderledes signal, de sendte, med den kønsfordeling, der var blandt deres opstillede kandidater til Inatsisartut.

- Her havde de kun en lille håndfuld kvinde opstillet ud af deres kandidater, siger Kathrine Bødker.

Ud af de 30 kandidater, der stillede op til Inatsisartut for Naleraq, var fire af dem kvinder.

LÆS OGSÅ 100 flere mænd end kvinder stiller op til kommunalvalget

Men det er ifølge Naleraq-formanden vigtigt, at kvinder kommer til orde. De kan nemlig noget andet, end mænd kan:

- Vi vil udnytte muligheden og indsætte en kvinde. Vi oplever, at kvinder kan være tilbageholdende, selvom de har evnerne.

- Når man er udelukkende mænd, ved vi, at mænds empatiske evner i forhold til sociale og andre forhold ofte kan være meget anderledes end kvinders. Det er derfor meget vigtigt for os, at der er kvinder blandt os, siger Hans Enoksen.

Og det er Kathrine Bødker fra Ligestillingsrådet enig i:

- Jeg mener dog bestemt ikke, at det er den eneste grund til, at det er vigtigt, at forskellige køn er repræsenteret i Naalakkersuisut. Mænd og kvinder har også forskellige fokus. Mænd og kvinder prioriterer forskelligt ud fra forskellige værdier.

Ligesom Naleraq-formanden oplever hun også, at kvinder nogle gange kan være mere tilbageholdende. Derfor er det vigtigt, at have andre kvinder at spejle sig i.

- Jeg tror helt sikkert, at de rollemodeller, der er, skaber både motivation og ideer blandt befolkningen.

De nye medlemmer af Naalakkersuisut skal formelt godkendes af det Inatsisartut på fredag.