Hans Enoksen: Vi vil sikre, at flere kvinder får indflydelse

Naleraq gav blandt andet Kirsten Fencker en post som naalakkersuisoq, fordi hun er kvinde. Mine kvalifikationer er også i orden, siger Kirsten Fencker.
Vi vil udnytte muligheden og indsætte en kvinde, siger Hans Enoksen, der er formand for Naleraq. Arkivfoto. Foto © : KNR / Malik Brøns
20. april 2021 05:45

I fredags blev 10 navne på de nye medlemmer af IA og Naleraqs regeringskoalition præsenteret. Ud af dem er fire kvinder.

Fordelingen af mænd og kvinder på de politiske topposter har været et centralt spørgsmål for Naleraq, fortæller partiformand Hans Enoksen.

Men ingen af de politikere, der blev valgt ind i Inatsisartut for Naleraq, er kvinder. Derfor måtte formanden finde andre alternativer.

- Det er meget vigtigt for os i Naleraq, at der er kvinder blandt os. Blandt dem, der er valgt ind for vores parti, er der kun mænd.

- Vi vil gerne sikre, at flere kvinder deltager i debatten og får indflydelse i partiet, siger Hans Enoksen.

Ud af de 30 kandidater, der stillede op til Inatsisartut for Naleraq, var fire af dem kvinder. Ingen blev dog valgt ind.

LÆS OGSÅ 100 flere mænd end kvinder stiller op til kommunalvalget

Derfor ringede Hans Enoksen til Kirsten Fencker og tilbød hende en plads rundt om bordet som naalakkersuisoq for sundhed.

Ifølge Naleraq-formanden kan kvinder nemlig noget andet, end mænd kan:

- Vi vil udnytte muligheden og indsætte en kvinde. Vi oplever, at kvinder kan være tilbageholdende, selvom de har evnerne.

- Når man er udelukkende mænd, ved vi, at mænds empatiske evner i forhold til sociale og andre forhold ofte kan være meget anderledes end kvinders. Det er derfor meget vigtigt for os, at der er kvinder blandt os, siger Hans Enoksen.

Ny naalakkersuisoq: Jeg glæder mig

Kirsten Fencker har selv en baggrund i Departementet for Sundhed, hvor hun har arbejdet som embedsmand i knap seks år.

Derudover har hun haft sin gang i Paarisa, der er en enhed under Styrelsen for Forebyggelse og Sociale Forhold.

Selvom hun ikke stillede op til Inatsisartut, er hun glad for, at hun fik tilbudt stillingen.

Spurgt til, hvorvidt man negligerer hendes faglighed ved at ansætte hende, fordi hun er kvinde, svarer Kirsten Fencker:

- Sådan ser jeg ikke på det. Mine kvalifikationer er i orden. Jeg går ud fra, at de også har valgt mig, fordi jeg har fagligheden på plads både politisk og fagligt.

 

Foto © : KNR

LÆS OGSÅ Flere af de offentlige selskaber lever ikke op til ligestillingsloven

Og den nyudnævnte naalakkersuisoq er klar til at varetage jobbet:

- Ja det er jeg, og jeg glæder mig.

- Først vil jeg danne mig et overblik over, hvilke ting der er i gang. Hvilke prioriteringer, der har været, og hvordan økonomien ser ud.

- Dernæst vil jeg besøge alle de områder, der er under departementet, hilse på personalet og høre om deres hverdag, siger Kirsten Fencker.

De nye medlemmer af Naalakkersuisut skal formelt godkendes af det samlede Inatsisartut på torsdag.