Oppositionspartier: Intet nyt i forslag til finanslov

Demokraterne og Naleraq har dog selv ingen bud på, hvordan deres egne forslag skal finansieres.
Opposition, Pele Broberg, Jens-Frederik Nielsen
Naleraq og Demokraatit er i opposition - og de er ikke tilfredse med det forslag til en finanslov, som netop er præsenteret. Foto © : KNR
24. august 2022 05:37
Versionist Alice Sørensen

- Jeg ser intet nyskabende. Alt det, vi kender fra tidligere, som ikke har nogen god effekt, fortsætter som det plejer.

Det siger formanden for Naleraq, Pele Broberg.

Naalakkersuisoq for finanser, IA's Naaja Nathanielsen, fremlagde i går Naalakkersuisuts forslag til finanslov for de kommende år.

Hun budgetterer med et underskud på 71 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Aningaasanut inatsisissaq sukannerfiusorujussuussaaq – meeqqalli inuusuttullu qitiutinneqassapput

Og det skuffer formanden for Demokraatit.

- Set i lyset af, at der politisk set ikke er noget nyt, så er alene et underskud virkelig dårligt, siger Jens-Frederik Nielsen.

Vil undgå store ønsker

Landskassen er så tom, at der ikke er plads til de helt store ønsker fra partierne under forhandlingerne med Naalakkersuisut.

Det ved oppositionspartneren Siumut godt. Men det betyder ikke, at Siumut heller ikke går til forhandlingsbordet uden krav. Partiet ønsker nemlig skattelettelser til dele af befolkningen.

Det vil IA og Siumut i årets forslag til finanslov
 
Her er nogle af de konkrete forslag i finanslovsforslaget: 
 
Åbningstiden på rådgivningstelefonen Tusaannga skal døgnbemandes. Det kommer til at koste 2,9 millioner kroner. 
 
Naalakkersuisut vil også afsætte penge til behandling af psykisk sårbare børn og unge med et landsdækkende børneafsnit. Pris for drift: 8,7 millioner kroner om året.
 
Én million skal afsættes til at planlægge en ny uddannelse i Tasiilaq.
 

- Vi ønsker en mærkbar løsning for de lavest lønnede og mellemindkomstgrupperne gennem en skattereform, sagde Hans Peter Poulsen til KNR i går.  

Det er flere gange blevet dokumenteret, at en del af befolkningen lever som reelt fattige, selv om begge voksne i en husstand arbejder på fuld tid.

Selv om økonomien er stram, mener Hans Peter Poulsen dog, at der stadig er mulighed for at flytte en hel del rundt på pengene. Det kræver bare vilje, sagde han til KNR i går. 

Det er så spørgsmålet, om der er vilje. For Naaja Nathanielsen, der er kassemester for landets finanser, beder utrykkeligt partierne om at komme med en plan for, hvor pengene skal tages fra, når de forhandler.

Ingen klare planer

Demokraternes plan til forhandlingerne er, at gøre livet i landet og livet som virksomhedsejer lettere. Men hvordan dét skal finansieres, har de ingen klare planer om.

- Vi må finde sparekniven, vi må spare på nogle af de syv milliarder kroner, vi giver i omkostninger. Der må spares på nogle områder, siger Jens-Frederik Nielsen.

LÆS OGSÅ Siumukkormiut aningaasanut inatsisissamut pingaarnertut kissaataat pingasuusut

Naleraq vil forsøge at ændre finansloven, så den giver mere direkte til borgerne og partiets politik. Men hvordan dét skal gøres, og hvordan dét skal finansieres helt konkret, kan de ikke sige.

- Jeg kan ikke lægge alt på bordet lige nu. Jeg er ikke i tvivl om, at det kommer frem efter koordinering, når efterårssamlingen i Inatsisartut er kommet i gang, siger Pele Broberg.