Oppositionen raser: Kun to naalakkersuisut er blevet på deres post siden valget

- Jeg vil understrege, at det nye naalakkersuisut består resten af valgperioden, siger Múte B. Egede til KNR.
I fredags åbnede Efterårssamlingen - og glade ser de ud. Men allerede i går startede den politiske sæson med en rokade og et mistillidsvotum. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen
26. september 2023 12:14

For knap to år og seks måneder siden gik vi til valgurnerne og stemte til Inatsisartut. Dengang vandt Inuit Ataqatigiit valget stort, og konsekvensen af sejren blev en koalition med Naleraq. 

Den holdt i et enkelt år. Så blev Naleraq sparket ud, og ind kom Siumut. 

Igen i går blev der ændret i naalakkersuisut, og så udbrød der ballade i Inatsisartut. Oppositionen er nemlig dødtræt af de talrige udskiftninger i regeringen. Faktisk er det kun Kalistat Lund (IA) og formand Múte B. Egede, der har været med fra deres positioner i Formandens Departement og Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø siden starten i april 2021. 

Det nye naalakkersuisut

  • Muté B. Egede (IA) fortsætter som formand for naalakkersuisut.
     
  • Erik Jensen (Siumut) bliver naalakkersuisoq for finanser og skatter.
     
  • Naaja Nathanielsen (IA) bliver naalakkersuisoq for erhverv, handel og råstoffer, justitsområdet og ligestilling.
     
  • Vivian Motzfeldt (Siumut) bliver naalakkersuisoq for selvstændighed og udenrigsanliggender.
     
  • Aqqaluaq B. Egede (IA) er naalakkersuisoq for børn, unge, uddannelse, kultur, idræt og kirke. 
     
  • Kim Kielsen (Siumut) er ny naalakkersuisoq for fiskeri og fangst.
     
  • Agathe Fontain (IA) sætter sig på sundhedsområdet. 
     
  • Kalistat Lund (IA) fortsætter med landbrug, selvforsyning, energi og miljø.
     
  • Hans Peter Poulsen (Siumut) bliver naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur.
     
  • Jess Svane (Siumut) er naalakkersuisoq for arbejdsmarked, familie- og socialområdet og indenrigsanliggender. 

Det fik i går låget til at ryge af frustrationerne hos oppositionen, der stillede et mistillidsvotum til naalakkersuisut. 

- Det er et udtryk for, at formanden for naalakkersuisut ikke kan magte sin opgave, buldrer Jens Frederik Nielsen, der er formand for Demokraatit.

- Formanden for naalakkersuisut har ingen visioner, og han kan ikke styre naalakkersuisut. Det synes vi, han skal tage ansvar for.

Hvor mange gange skal de have 100 dage?

Der er bare ikke ret meget, oppositionen kan gøre ved deres frustrationer. De sidder på otte pladser i Inatsiartut – Siumut og Inuit Ataqatigiit har et solidt flertal på 21.

Dertil kommer én løsgænger.

Derfor blev mistilliden da også afværget af koalitionen selv. 

Det ændrer dog ikke på, at Naleraq også er godt og grundigt kritiske overfor de mange udskiftninger i ministerkontorerne. 

I fredags trak Mimi Karlsen (IA), der var naalakkersuisoq for sundhed, sig. Det gjorde naalakkersuisoq for fiskeri Karl Tobiassen (Siumut) også. Dermed opstod der to huller i regeringen – to huller, som var afsæt for en rokade. 

- Vi kan jo ikke få lov til at spørge ind til den tragiske sag med et barn, der døde nede i sundhedsvæsenet. Det er jo Mimi Karlsens ansvarsområde. Vi kan ikke spørge den næste naalakkersuisoq, hvad der skete, hvorfor, og hvad hun agter at gøre ved det, på samme måde, som vi kunne gøre med Mimi Karlsen, fordi det skete på et tidspunkt, hvor Mimi Karlsen var naalakkersuisoq, siger Pele Broberg. 

- Normalt giver man en ny naalakkersuisoq 100 dage til at sætte sig ind i et område. Hvor mange gange skal de have de have 100 dage i en valgperiode?, spørger han retorisk. 

Der bliver ikke skiftet mere ud i denne valgperiode

Det er fjerde gang i denne valgperiode, at der er ny naalakkersuisoq for sundhed. 

Det er tredje gang, at en ny naalakkersuisoq sætter sig i Departementet for Fiskeri. 

Karl Tobiassen trak sig, fordi en ny fiskerilov bliver ved med at blive forsinket. Den skulle have været klar til politisk behandling nu. Og ifølge Demokraatit er netop de hyppige udskiftninger i ministerkontoret grund til det.

- Efter min overbevisning ville der i det mindste have været et politisk forlig eller en politisk drøftelse, hvis den samme mand havde siddet der hele tiden. Det er uden tvivl. Det er klart, når man skifter ud tre gange, så fortabes meget af det, man har forhandlet om, siger Jens-Frederik Nielsen. 

Múte B. Egede, hvad siger du til, at oppositionen erklærede deres mistillid til dig? 

- Vi tager det selvfølgelig til efterretning. Men det arbejde, vi har sat i gang, vil fortsætte.   

- Nu er vi nået halvvejs igennem valgperioden, og ja, der har været skiftende naalakkersuisut. Det har jeg som formand ansvaret for. Jeg vil også understrege, at det nye naalakkersuisut består resten af valgperioden, siger Múte B. Egede til KNR.