Stor rokade venter. Mute B. Egedes kabale er svær, mener analytiker

Tre departementer står uden en naalakkersuisoq efter parlamentets åbning. Men hvem skal besætte de tre ressortområder, der nu står uden en naalakkersuisoq?
Foto © : Jens Dresling, Scanpix
22. september 2023 18:39

Efter en begivenhedsrig dag, hvor Grønlands parlament er blevet åbnet til efterårssamlingen, og flere ministre har trukket sig tilbage fra deres ressortområder, er koalitions kabalen åben.

Det mener politisk analytiker Ineqi Kielsen. 

- Lige nu vil jeg vurdere, at der er et tomrum mellem IA og Siumut, fordi der ikke er landet en ny samarbejdsaftale mellem partierne, og der er trukket to høje poster fra Siumut, mens IA's magtposition er forbedret. Så det bliver spændende at se, hvad der sker i weekenden, siger Ineqi Kielsen.

De to store poster er formanden for Inatsisartut og naalakkersuisoq for fiskeri og fangst.

Netop nu er der tre ubesatte poster i naalakkersuisut. Det drejer sig om Departementet for Sundhed, Departementet for Fiskeri og Fangst og Departementet for Børn, Unge og Familie.

Det sidstnævnte departement er ikke nogen overraskelse. Allerede på forårssamlingen sagde Mute B Egede, der er formand for naalakkersuisut og IA, at der skulle findes en ny naalakkersuisoq for børn, unge og familier.

Men ifølge Ineqi Kielsen skal udnævnelsen af Mimi Karlsen som formand for Inatsisartut ses som et udtryk for, at man ønsker nye kræfter i Departementet for Sundhed.

- Mimi Karlsen var allerede lidt amputeret, da hun mistede Departementet for Børn, Unge og Familier i foråret. Jeg tror, at der ligger noget bag.

Men han tør ikke spå om, hvad der er på bagsiden af medaljen. Han tør dog godt sige, at ministerposten formenligt bliver i IA's hænder.

- Det var IA's mærkesag ved seneste valg. Jeg tror, at de beholder det.

Mulig ministerpost for ofring

Alligevel mener den politiske analytiker, at udskiftningen på formandsposten er en ofring af Kim Kielsen. Derfor tror han også på, der ligger en ministerpost og venter på ham, hvis han vil have en.

- Efter ofringen af Kim Kielsen så er jeg næsten sikker på, at han vil blive tilbudt en ny ministerpost for at få ham til at holde mund. Men jeg vil vurdere, at han vil sige nej tak. Det må være en bitter omgang for ham, vurderer Ineqi Kielsen.

Fiskeriloven fælder naalakkersuisoq

I modsætning til Kim Kielsen valgte naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Karl Tobiassen, selv at gå af ved dagens åbning. Årsagen skal ifølge politikeren selv findes i, at han ikke har kunnet leve op til det løfte han gav, da han tiltrådte om at få en ny fiskerilov vedtaget. Derfor har han i dag taget konsekvensen og gået af som naalakkersuisoq.

Spørger man Ineqi Kielsen, så tror han, at Karl Tobiasen godt har vidst, at han var udsat på posten, efter at han ikke formåede at komme videre med den længe ventede fiskerilov.

- Karl Tobiassen har indset, at han ikke har levet op til sit løfte, derfor trækker sig. Han har godt vidst, at hans post var udsat. Men ved at han trækker sig, så undgår han at blive degraderet, og det ser bedre ud for ham selv, partiet og naalakkersuisut, vurderer Ineqi Kielsen.

Siumut skal betales

Gør man status efter parlamentets åbning, har Siumut mistet to poster, siden dagen startede. Der går dog vedvarende rygter om, at betalingen for de to poster bliver oprettelsen af et nyt departement. Et departement for statsdannelse og posten som naalakkersuisoq for finanser. En post der i dag hører under IA's Naaja Nathanielsen.

Men det er ifølge analytikeren kun et plaster på såret for Siumut i forhold til tabet af formandsposten for Inatsisartut.

Hvordan kabalen kan gå op, vil Ineqi Kielsen ikke sætte konkrete navne på.