Mimi Karlsen trækker sig som naalakkersuisoq - hun er ny formand for Inatsisartut

Mimi Karlsen, der er naalakkersuisoq for sundhed, trækker sig.  Hun overtager Kim Kielsens job som formand for parlamentet.
Demokraatit, Atassut og Naleraq stemte imod Mimi Karlsen som ny formand for Inatsisartut, men med IA og Siumut i ryggen blev hun valgt ind. Foto © : KNR / Carsten Faurschou
Skrevet af Christine Hyldal
22. september 2023 11:19

Mimi Karlsen (IA), der er naalakkersuisoq for sundhed, trækker sig. 

Det siger Kim Kielsen, der er formand for Inatsisartut, fra talerstolen i parlamentet, hvor Efterårssamlingen netop er blevet skudt i gang. 

Formanden for naalakkersuisoq, Mute B. Egede (IA), overtager sundhedsområdet i en periode. 

Grunden til, at Mimi Karlsen trækker sig som naalakkersuisoq, er, at hun er blevet indstillet som formand for Inatsartiut. Det har både IA og Siumut gjort. 

KNR fanger Mimi Karlsen efter åbningen i Inatsisartut og til spørgsmålet om, hvorfor hun har trukket sig, siger hun:

- Sådan er det politiske arbejde. Når man tiltræder som politiker, så tager man sig af det, der bliver pålagt en. 

Hvordan har du det med at give sundhedsområdet videre?

- Jeg er meget tryg ved at overlade posten til en anden, fordi vi har lagt en linje indenfor sundhed. Der er lagt spor, man kan arbejde efter, siger Mimi Karlsen. 

Hvem der overtager efter hende er stadig uvidst. 

Kim Kielsen genopstiller ikke som formand

Kim Kielsen genopstiller nemlig ikke som formand.  

Parlamentet har netop stemt om, hvorvidt de vil have Mimi Karlsen som formand - 18 stemte for, og 10 stemte imod - og dermed er Mimi Karlsen nu ny formand for Inatsisartut. 

Demokraatit, Atassut og Naleraq stemte imod - de indstillede Kim Kielsen som formand, selv om han ikke genopstillede.  

Kim Kielsen har været formand for Inatsisartut siden foråret sidste år. Da røg Naleraq ud af koalitionen efter samarbejdsvanskeligheder med det andet parti Inuit Atqatigiit. Ind kom Siumut. 

Derfor faldt valget på Kim Kielsen som formand for parlamentet.  

Fjerde naalakkersuisoq i denne valgperiode

Sundhedsdepartementet er et department, hvor der er stor udskiftning i naalakkersuisoqkontoret. Mimi Karlsen trådte ind i kontoret under corona. Hun overtog efter Pele Broberg fra Naleraq, der nåede at være naalakkersuisoq for sundhed, erhverv og handel.

Det varede dog kun kort. Naleraq blev smidt ud af koalitionen - Naleraq og Inuit Ataqatigiit kunne ikke længere arbejde sammen i foråret sidste år. 

Før Pele Broberg sad Kirsten Fencker fra samme parti i ministerkontoret. Det var også under corona i 2021, og hun blev sygemeldt med stress i starten af januar 2022.

Ind til videre er Muté B. Egede altså politisk ansvarlig for sundhedsområdet - dermed bliver han den fjerde naalakkersuisog for sundhed siden valget i april 2021.