Opposition: Det kan vi bruge amerikanske radarer til

Overvågning af fiskeri og hjælp til redningsarbejde. Det kan Grønland bruge amerikanske radarer til, vurderer Naleraq og Atassut. 
I dag er der kun en enkelt amerikansk radar i Grønland - og den står på Pituffik.
Skrevet af Lisathe Møller
09. juni 2022 12:05
Versionist Ivik Kristiansen

Amerikanerne kan sagtens stille flere radarer op langs den grønlandske kyst, hvis de ønsker det. Grønland skal dog nikke ja først. 

Og det er der flere politikere, der gerne vil gøre. IA vil gerne vide, hvem der er i vores farvand og luftrum – og også Naleraq og Atassut har ønsker til, hvad Grønland skal have ud af en aftale med USA.

- Det er gode nyheder, at de søger muligheder i noget, der er vores, siger Pele Broberg fra Naleraq. 

LÆS OGSÅ Danmark og USA: Flere amerikanske radarer kan være på vej i Grønland

De grønlandske fordele vil være indenfor skibsfart, overvågningen af fiskeriet og et styrket redningsarbejde, vurderer han. 

USAs militære tilstedeværelse i Grønland

Siden 1953 har amerikansk forsvar kunnet bruge Pituffik, hvor der bl.a. er placeret en radar til at overvåge luftrummet over Nordgrønland.

Pituffik er i dag det eneste område i Grønland, som USAs forsvar kan bruge i det omfang, som de ønsker uden tilladelse fra Kongeriget Danmark.

I 2018 meddelte det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, at USA ønsker at investere i infrastruktur i Grønland, som kan komme både militær og grønlandske befolkning til gavn.

USA og Nato vil til gengæld kunne overvåge havet tæt på Grønland, mener Pele Broberg.

Flere arbejdspaldser?

KNR fortalte i fredags, at Grønland, Danmark og USA er i dialog om muligheden for at opsætte flere amerikanske radarer langs Grønlands kyster. Det oplyser blandt andet den amerikanske ambassade i København. 

Ambassaden påpeger, at de tre landes regeringer ønsker at øge sikkerheden og undersøge muligheden for mere 'tilstedeværelse' i Grønland.

 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut reagerer: Flere amerikanske radarer i Grønland er ok, men…

Vivian Motzfeldt (S), der er naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, bekræfter også – ligesom den amerikanske ambassade i København – i et skriftligt svar, at Danmark, Grønland og USA har en dialog om flere amerikanske radarer på kysterne.

Og det synes Atassut også er en fin idé. 

- Vi vil støtte op om det, hvis det giver bedre muligheder indenfor uddannelse, og hvis det giver flere arbejdspladser. Måske kan der også være servicekontrakter, der minder om den i Pituffik. Og det vil være til gavn for Grønland, siger formand Aqqalu Jerimiassen.

Noget at handle med

Demokraatit kan også godt lide idéen om flere amerikanske radarer på grønlandsk klippegrund end den ene, som står på Pituffik nu.

For som det er nu, har amerikanerne en servicekontrakt på at vedligeholde Pituffik. Og hvis der skal bygges flere amerikanske radarer i Grønland, har vi en mulighed for at kræve noget til gengæld, mener Jens Frederik Nielsen, der er formand for Demokraatit. 

LÆS OGSÅ Afgørelsens time nærmer sig: Hvem skal flippe burgere og vedligeholde Pituffik?

Amerikanerne har nemlig en servicekontrakt for vedligeholdelse af basen i Pituffik. En kontrakt, der før tilhørte det grønlandsk-danske selskab Greenland Contractors. Men i 2014 gik kontrakten til det amerikanske selskab Vectrus Services, som stadig har den. 

Med tabet af kontrakten er landskassen gået glip af millioner af kroner. Den indbragte godt 200 millioner kroner årligt. 

Og derfor må Naalakkersuisut sørge for, at servicekontrakten kommer tilbage på grønlandske vinger, hvis amerikanerne opstiller radarer i Grønland, mener han.