På omkring 300 meters dybde ligger Polar Seafoods rejetrawler Polar Aassik på havbunden. Det har det gjort, siden skibet brød i brand og sank 17. marts. Arkivfoto.Foto: Arktisk Kommando

Opfordring fra biologer: Overvej fiske-pause nær sunket trawler

Rejetrawleren Polar Aassik er sunket i et af de områder i Grønland, der er mest følsomt over for olie i Grønland, vurderer miljøforskere. Royal Greenland har ikke set spor af olie i fisk.

Det er nu over 40 dage siden, at Polar Seafoods rejetrawler sank ud for Qasiannguits kyst.

Siden er der dukket olie op på overfladen, og det er stærkt bekymrende, vurderer Center for Miljø og Energi, DCE, fra Aarhus Universitet.

Området er nemlig et af de mest følsomme steder i havet omkring Grønland, når det kommer til oliespild.

Og DCE anbefaler endda, at man overvejer at sætte fiskeriet i området omkring trawleren på pause, til udsivningen af olie er stoppet.

- Man kan blive bekymret for, om de her oliestoffer bliver optaget i fødekæderne og ender i fiskene, siger Kim Gustavsen, der er havbiolog og seniorforsker ved Aarhus Universitet.

- Det kan betyde, at der ophober sig nogle stoffer, der ikke er så gode i forhold til fødevarekvaliteten, men det kan også give en lugt eller smag i fiskene, som kan være kritisk, hvis man skal sælge sine fisk.

LÆS OGSÅ Olie dukker stadig op til overfladen fra sunket trawler

Til daglig arbejder seniorforskeren på National Center for miljø og energi med fokus på Arktis, og han er med til at rådgive myndigheder i Grønland om miljøspørgsmål.

Det er også det, Kim Gustavsen og hans kolleger er blevet bedt om i denne sag.

Olie i fødekæderne

Forskernes arbejde er mundet ud i et notat med en "foreløbig og overordnet" miljøvurdering af situationen i Diskobugten.

Her fremgår det, at der er risiko for, at olien kan blive optaget i fødekæderne og dermed ende i fiskene, der bliver fanget i området.

Derfor anbefaler biologerne, at man overvejer at sætte fiskeriet på pause i området omkring trawleren, så længe der siver olie ud.

Hvor stort området det skal være, kommer dog an på fiskenes adfærd og forekomst i området, og det har seniorforskeren ikke et svar på.

Som det er nu, ligger der stadig et tyndt lag af diesel-olie på havoverfladen. Arktisk Kommando vurderer, at der strømmer omkring en til fem liter i døgnet fra skibet - og det vurderes ikke at være tiltagende. 

I notatet påpeger forskerne også, at lige netop området ved Diskobugten er særligt følsomt over for oliespil.

- Det er fordi, der er mange havfugle, fisk og hvaler i området. Alle de her dyr og organismer kan blive påvirket af dieselolie og andre olier, uddyber Kim Gustavsen.

- Vi har i mange år arbejdet med at vurdere, hvor følsomme områder i Grønland er over for oliespild, og det her er altså et af de mest følsomme steder i hele Grønland.

LÆS OGSÅ Selvstyret tvinger Polar Seafood til at tømme sunket trawler for olie

I området bliver der både fisket efter hellefisk, stenbider og rejer.

Men hvordan kan olien ende i fiskene? 

- For eksempel bliver olie optaget meget, meget hurtigt i vandlopper. Oliestofferne vil blive ophobet i vandlopperne og gå videre i fødekæden, når de bliver spist af fiskene og hvalerne.

- Det kan også udgøre en risiko, forklarer Kim Gustavsen.

Det er dog ikke, fordi seniorforskeren er bekymret for, at olien, der kan være i fiskene, er sundhedsskadelig:

- Det er nok mere, at der kan være en afsmitning af oliestoffer i fiskene, som man ikke forventer, siger Kim Gustavsen

Royal Greenland melder om ingen spor af olie

KNR har talt med Royal Greenland, der har flere indhandlingssteder i Diskobugten - også tæt på den sunkne trawler. 

Selskabet har dog ikke oplevet gener som følge af situationen, fortæller Masaana Egede, der er koncern kommunikationschef i Royal Greenland. 

- Vi har faktisk ikke indhandlet fra netop det område, hvor der er olieudslip. Vi har dog indhandlet fra områder i nærheden og har på nuværende tidspunkt ikke observereret spor af olie i fiskene.

- Vi har dog, som altid, en grundig kvalitetskontrol af vores produkter og er selvfølgelig opmærskomme, siger han. 

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Aqqaluaq B. Egede fra IA, der er naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, men det har endnu ikke været muligt.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt