Selvstyret tvinger Polar Seafood til at tømme sunket trawler for olie

Regningen for oprydningen og overvågningen af olieudslippet risikerer at løbe op i et tocifret millionbeløb, og det skal selskabets forsikringsselskaber betale.
Polar Aassik sank 17. marts efter en omfattende brand ombord på trawleren. Foto © : Arktisk Kommando
Skrevet af Jens Betak
26. april 2021 06:14

Hvordan tømmer man et skib for over 50.000 liter dieselolie, der ligger 312 meter under havoverfladen på havets bund?

Det spørgsmål skal Polar Seafood finde et svar på, efter at Selvstyret har udstedt et påbud til selskabet om at tømme rejetrawleren Polar Aassiks tanke for olie, der har forurenet havet i den sydlige del af Diskobugten i over en måned.

Departementet for miljø bekræfter, at man har udstedt påbuddet, men kan ikke udtale sig om hvorfor eller om, hvilke konsekvenser det får, hvis selskabet ikke lever op til opgaven.

LÆS OGSÅ Olie dukker stadig op til overfladen fra sunket trawler

Grønland har hjemtaget ansvaret for bekæmpelse af olieforurening inden for den såkaldte tredje sømilegrænse - altså i de kystnære områder - og da Polar Aassik sank inden for den grænse, står Selvstyret med ansvaret for håndteringen af oprydningen.

Selvstyret har dog været nødt til at få hjælp fra Arktisk Kommando til at overvåge forureningen og tage prøver.

- Indtil videre har vi haft både og skibe i området, og vi vil som minimum fortsætte med at have fly for at kunne fotodække og overvåge området, og det fortsætter selvfølgelig, indtil vi er færdige med opgaven, siger Dan B. Termansen, fungerende chef i Arktisk Kommando.

Millionregning venter for forsikringsselskaber

Indsatsen fra Arktisk Kommando er dog ikke gratis, og sammen med regningen for at tømme skibet for olie, kan den endelige regning løbe op i et stort tocifret millionbeløb.

Arktisk Kommando slår fast, at regningen ender hos Polar Seafood - eller nærmere bestemt selskabets forsikringsselskaber.

- I internationale sammenhænge er der et princip om, at "forurener betaler" i sådanne havmiljøforureninger. Så det forsikringsselskab, der har ansvaret for den trawler, som er gået ned, vil blive præsenteret for et krav fra vores side om at dække de udgifter, vi har haft, siger Dan B. Termansen, fungerende chef i Arktisk Kommando.

Polar Seafood er tilbageholdende med at udtale sig om både påbuddet, forureningen og regningen, fordi det er en forsikringssag, men selskabets bestyrelsesformand fortæller, at man er i gang med at finde en løsning.

- Vi undersøger sagen med vores forsikringsselskaber om, hvad der kan lade sig gøre, eller om det overhovedet kan lade sig gøre, siger Henrik Leth, bestyrelsesformand i Polar Seafood.

Skibet brød i brand 16. marts ud for Qasigiannguit, mens trawlet sad fast i havbunden samtidig med skibet var i fremdrift. Dagen efter rev skibet sig dog fri af havbunden og drev vestpå.

17. marts sank Polar Aassik, og dieselolie bredte sig efterfølgende over fire kvadratkilometer på havoverfladen.