Ombudsmanden afviser Nick Nielsens klage

Nick Nielsen har ikke fået medhold i sin klage til ombudsmanden. Det fremgår af et brev fra Inatsisartuts Ombudsmand, Vera Leth, til politikeren.
Nick Nielsen på talerstolen i Folketinget Foto © : Simon Uldum/KNR
16. marts 2015 11:42

Han valgte at klage til Inatsisartuts Ombudsmand over formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, i forbindelse med det dementi, som Nick Nielsen blev bedt om at give efter et indlæg i Folketinget angående den mistede Pituffik-servicekontrakt.

Nick Nielsen blev med Kim Kielsens billigelse via en privatmail fra Svend Hardenberg, daværende chef for formandens departement, bedt om at dementere sin karakteristik af samarbejdet mellem Siumut og Danmarks udenrigsministerium i forbindelse med den mistede servicekontrakt på Thule-basen.

- Jeg er ret sikker på, i denne sag har den grønlandske regering, Naalakkersuisut, haft en tæt dialog med den danske regering - det er jeg ret sikker på, sagde Nick Nielsen fra talerstolen i Folketinget den 21. januar.

Læs også Nick Nielsen forvirret over fyring

 

Retten på Naalakkersuisuts side
Og det afkrævede dementi fik ham efterfølgende til at klage til ombudsmanden, som altså afviser klagen.

- Efter en gennemgang af sagen, finder jeg ikke, at Kim Kielsen med udsendelsen af e-mailen har overtrådt forvaltningsretlige regler eller principper, skriver hun.

Vera Leth begrunder det med, at der må være ganske vide rammer for et medlem af Naalakkersuisut til at kunne varetage Naalakkersuisuts interesser, herunder forholde sig til sager som har relevans for Naalakkersuisut.

- Denne ret omfatter også muligheden for at henvende sig til personer, herunder folketingsmedlemmer, der har udtalt sig om forhold, der vedrører Naalakkersuisut og bede disse om at dementere udtalelser, som efter Naalakkersuisuts opfattelse ikke er korrekte, skriver hun.

Læs også Nick fyret for at pege fingre ad Naalakkersuisut

 

Forskel på henstilling og ordre
Vera Leth understreger desuden, at der ikke er tale om, at Kim Kielsen har 'bestemt eller givet ordre' til, hvad Nick Nielsen som fungerende folketingsmedlem kunne foretage sig. Men at der alene er tale om henstillinger, som Nick Nielsen selv kunne vælge, om han ville følge eller ej.

I mailen fra Svend Hardenberg står der helt konkret:

- “I bør udsende et dementi på baggrund af Nicks efterfølgende udtalelser om, at Naalakkersuisut har været inddraget i forhandlingerne om en ny af tale — det har Naalakkersuisut ikke.

Læs også Kielsen presset af pressen

Ombudsmanden påpeger derfor, at Hardenberg med sin mail har optrådt som en del af Selvstyret.

 

- Retligt set er der intet, som hindrer, at embedsmænd efter delegation agerer på vegne af deres medlem af Naalakkersuisut — så længe dette naturligvis ikke sker i medlemmets rolle som (parti)politiker eller privatperson.

- Samlet set finder jeg således ikke, at Kim Kielsen som formand for Naalakkersuisut eller Formandens Departement i øvrigt har handlet ulovligt eller i strid med forvaltningsretlige principper ved udsendelsen af den pågældende e-mail, skriver Vera Leth i sit svar til Nick Nielsen.

Hun henviser ligeledes til, at Kim Kielsen i et §37-svar til Inatsisartut-medlem Naaja H. Nathanielsen har beklaget, at mailen kom fra Svend Hardenbergs private e-mailadressen.