GRØNNEDAL Nyt Grønnedal-udbud bliver både grønlandsk og europæisk

Et nyt udbud for oprydningen i Grønnedal skal ske ud fra grønlandsk lovgivning - og EU’s udbudsregler. Det oplyste forsvarsminister Peter Christensen i dag under et samråd.
28. januar 2016 14:52

Onsdag annullerede Forsvaret det igangværende udbud for oprydningen i Grønnedal. Det sker, fordi udbuddet var baseret på dansk lovgivning - men skulle have været ud fra grønlandsk lovgivning.

Hvorfor har man lavet et udbud, når man ikke har været sikker på, hvilket retsligt grundlag, der lå til grund?

- Jamen det er jo sat i værk under den tidligere regering. Men jeg kan konstatere, at da man når frem til den endelige konklusion, mener man, at det skal være under grønlandsk lovgivning. Og derfor kræver det rent teknisk, at udbuddet går om, siger Peter Christensen til KNR efter samrådet.

Læs også Grønnedal-udbud er aflyst

Læs også Formand: Selvstyret må selv betale for Grønnedal-bygninger

I alt var fem selskaber prækvalificeret til at byde på opgaven, som bestod i en miljøoprydning og nedrivning af bygningerne i Grønnedal. Fristen var 1. februar i år.

I stedet skal der nu formuleres nyt udbudsmateriale, som formentlig vil tage et års tid. Men Forsvarsministeriet forventer, at oprydningen af Grønnedal kan gå i gang senest til sommer 2017.

Næste udbud bliver EU-udbud

Selv om det næste udbud skal være baseret på grønlandske regler, kommer udbuddet dog til at blive sendt ud til bud i hele EU.

- Målet med det nye udbud er jo akkurat det samme. Det er at man får priser ind via et EU-bud på, hvad man skal have af betaling for at lave en oprydning af Grønnedal, siger Peter Christensen til KNR.

Læs også Nyt udbud hviler på Grønlands beslutning

Men nu siger du, at de kommende udbud kommer til at være baseret på grønlands lovgivning. Og Grønland er jo ikke medlem af EU. Hvordan kan det så hænge sammen, at det skal være et EU-udbud, når det er baseret på grønlandsk lovgivning?

- Jamen, det er i forhold til de krav, der skal være gældende under oprydningen. Men det er jo Danmark, der bestiller opgaven og skal betale for den. Og det vil sige, at vi jo lever op til EU-udbudsregler. Og det gør vi ikke kun fordi, det er regler.

- Det gør vi også gerne, fordi der forhåbentlig, som i mange andre tilfælde, er gode penge at spare ved, at man netop får priser ind fra hele Europa, siger forsvarsministeren til KNR.

Se hele samrådet i Forsvarsudvalget her: