GRØNNEDAL Formand: Selvstyret må selv betale for Grønnedal-bygninger

Selvstyret må selv betale, hvis bygningerne i Grønnedal skal blive stående, mener formanden for Folketingets Forsvarsudvalg. Udvalget kalder nu forsvarsmininsteren i samråd i sagen.
Foto © : Inspektionskutteren Tulugaq
16. december 2015 07:29

Mens Forsvaret allerede har prækvalificeret fem selskaber til at byde på opgaven med at fjerne forurening og nedrive bygningerne efter den tidligere flådestation i Grønnedal, er Selvstyret og Forsvaret endnu ikke enige om fremtiden for Grønnedal.

Og står det til formanden for Forsvarsudvalget, Rasmus Jarlov fra De Konservative, bør Danmark og Grønland dele regningen, hvis Forsvaret skal lade bygninger i Grønnedal stå. 

Det siger han, efter udvalget i går drøftede sagen.

- Det vil være tåbeligt at rive bygningerne ned, hvis man kan bruge dem til noget fornuftigt fremover. Men der kan godt være en situation, hvor det er dyrere at beholde bygningerne end at rive dem ned og på den måde rydde op i området. Og der mener jeg, at det vil være rimeligt, at landsstyret afholder de udgifter, der måtte være ekstra ved at bevare bygningerne, hvis det er dyrere for Forsvaret, siger Rasmus Jarlov til KNR.

Læs også GRØNNEDAL Udbuds-frist er udsat


Forsvaret skal stadig rydde op
Jarlow fastholder, at Forsvaret fortsat skal betale for at fjerne miljøforureningen, som vurderes til at være omfattende - men uden at Forsvaret endnu kender det totale omfang.

Folketingsmedlem Aleqa Hammond (S) har foreslået, at den danske stat overdrager bygningerne i Grønnedal uden regning til Grønland som ‘tak for lån’ af området gennem årtier.

Ifølge Jarlov skal Grønnedal afleveres tilbage til Grønland ’i god stand’. Til gengæld er det ikke Forsvaret opgave at gøre området direkte ‘attraktivt’ for nye projekter, siger han.

Forsvarsudvalget vil nu indkalde forsvarsminister Peter Christensen (V) til samråd i sagen. Imens afventer Forsvarsudvalget forhandlingerne mellem selvstyret og Forsvaret, siger Jarlov.

- Der skal findes en løsning. Vi forventer, at landsstyret og den danske regering kan finde ud af at tale sammen og finde en god løsning og også finde ud af en rimelig fordeling af udgifter.

LÆS OGSÅ Demokraterne: Grønnedal må ikke koste landskassen en krone

Læs også Ingen tegn på ændret udbud

Læs også GRØNNEDAL Nyt udbud hviler på Grønlands beslutning