GRØNNEDAL Nyt udbud hviler på Grønlands beslutning
Selv om det er det danske Forsvar, som står for det igangværende udbud omkring Grønnedal, ligger ansvaret for en eventuel ændring af udbuddet hos Naalakkersuisut og Kommuneqarfik Sermersooq.
Sådan lyder det fra kilder hos Forsvaret og regeringspartiet Venstre.
Udbuddet er lavet efter aftale med Selvstyret og Kommuneqarfik Sermersooq, som betyder, at Forsvaret senest 1. maj næste år begynder at fjerne både en miljøforurening og samtlige bygninger i Grønnedal.
Læs også BILLEDER Sådan ser det nedlagte Grønnedal ud
Men hos Venstre kan forsvarsordfører Peter Juel Jensen godt se en fidus i en anden løsning.
- I bund og grund er der sund fornuft i, at hvis nogen kan bruge bygningerne, er det tudetosset at rive dem ned, siger han til KNR.
Men ønsket skal komme direkte fra Grønland, påpeger forsvarsordføreren.
- Men jeg tror, man gør klogt i ikke at blande Christiansborg ind i sagen, men lade Selvstyret og Forsvarsministeriet klare det her direkte.
Læs også Forurening hindrer bevaring af Grønnedal-bygninger
Venstre: Forsvaret rydder op
En ændring af udbuddet er kommet på tale, efter flere private ildsjæle og en enkelt udenlandsk organisation har kritiseret, at Forsvarets velholdte bygninger i Grønnedal bliver revet ned i stedet for at forsøge at sælge bygningerne i et separat udbud. Det skal ske, mens Forsvaret stadig klarer miljøoprydningen.
Senest har Aaja Chemnitz Larsen, folketingsmedlem fra Inuit Ataqatigiit påpeget, at hun gerne ser “tingene bliver adskilte” og efterlyser, at Naalakkersuisut melder sig på banen i sagen.
Læs også Schweizere har ikke opgivet planer om en landbrugsskole i Grønnedal
Selvstyret og Forsvaret har for nyligt holdt møde om indholdet af selve miljøoprydnings-delen, men foreløbig har ingen af parterne udtalt sig om resultatet af møderne. Heller ikke om, hvorvidt det igangværende udbud bør ændres. Hos Kommuneqarfik Sermersooq følger man 100 procent Selvstyrets beslutninger i sagen, oplyser kommunikationsafdelingen.
Og så længe de grønlandske myndigheder ikke melder noget ud, bør Forsvaret fortsætte sit arbejde med at ‘føre Grønnedal tilbage til naturen’, siger Peter Juel Jensen fra Venstre.
- Forsvaret kan ikke leve med, at vi efterlader et område, hvor forurening kan sprede sig. Men hvis der kan findes en løsning omkring bygninger, der kan laves hurtigt og pragmatisk, er vi åbne for det, siger han til KNR og opfordrer til, at Grønland selv henvender sig til Forsvarsministeriet.