Ny undersøgelse: Tilliden til politikerne er i bund

Befolkningens tillid til landets politikere er lav. I en ny undersøgelse svarer halvdelen, at de ikke har tillid til Naalakkersuisut.
En stor undersøgelse fra Transparency International Greenland viser, at 50 procent af befolkningen svarer, at de har ingen eller kun lidt tillid til Naalakkersuisut. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Mathies Hvid Toft
24. marts 2021 05:49

Lige nu buldrer valgkampen derudad blandt landets politikere til kommunalvalg og valget til Inatsisartut, men samtidig er befolknings tillid til de folkevalgte i bund.

En stor undersøgelse fra Transparency International Greenland viser, at 50 procent af befolkningen svarer, at de har ingen eller kun lidt tillid til Naalakkersuisut, mens 46 procent svarer, at de har ingen eller kun lidt tillid til politikerne i Inatsisartut.

LÆS OGSÅ Opsigtsvækkende resultater i undersøgelse om sex og korruption

Tilliden er en smule højere til landets kommunalpolitikere. Her svarer 32 procent, at de har ingen eller kun lidt tillid til politikerne og embedsværket.

I undersøgelsen fremgår det, at de yngste har højst tillid, men at tilliden falder i takt med, at alderen stiger.

Om undersøgelsen
  • Undersøgelsen blev for første gang gennemført i Grønland i 2016, og vi har arbejdet for at Grønland skulle være med igen. Det er heldigvis lykkedes, og i slutningen af 2020 har over 700 borgere i Grønland deltaget i undersøgelsen, fordelt over hele landet, nord og syd, fra bygder og byer og i alle aldersgrupper. Vi er meget tilfredse med at det er blevet en repræsentativ undersøgelse. 
  • Den grønlandske undersøgelse er en del af den internationale korruptionsundersøgelse Global Corruption Barometer foretaget af Tranparency International.

Kilde: Transparency International Greenland

- Tillid kan hænge sammen med tidligere oplevelser, og svarene kan tolkes som om, at de ældre har erfaring med at blive skuffet og således miste tilliden til ikke mindst politikerne, står der i undersøgelsen.

Oplever magtmisbruget stiger

Organisationen mener, at der er brug for større åbenhed med beslutningsprocesserne og mere borgerinddragelse for at styrke tilliden til politikerne.

Samtidig anbefaler Tranparency International Greenland, at Grønland tiltræder FN’s konvention mod korruption.

LÆS OGSÅ Transparency: Rapport giver et vigtigt indblik i magten

Undersøgelsen viser nemlig også, at tilliden til landets politikere er faldet gennem de senere år, og folk mener, at magtmisbruget er steget.

- Holdningen til udviklingen i løbet af det seneste år er markant. 60 procent af respondenterne mener, at misbrug af magt blandt politikere og embedsmænd er steget i løbet af de senere år, står der i undersøgelsen.

Vilje til handling

I undersøgelsen viser det sig, at 88 procent af respondenterne vil føle et personligt ansvar for at anmelde korruption, hvis de oplever det.

LÆS OGSÅ Transparency savner åbenhed om udpegning af bestyrelsesmedlemmer

Der er dog stor usikkerhed om, hvor det kan gøres. Samtidig svarer 40 procent, at de mener, at det generelt ikke er acceptabelt at anmelde korruption.

- Transparency International Greenland mener, at det er et rigtig stort problem, at folk gerne vil anmelde, men ikke ved, hvor de kan gøre det. Der er altså meget at tage fat på i forhold til at gøre anmeldelse acceptabel og skabe kendte veje til at anmelde korruption, skriver Transparency International Greenland.