Transparency: Rapport giver et vigtigt indblik i magten

En oversigt over de mest magtfulde poster og netværk i Grønland er positivt for demokratiet. Det mener formanden for Transparency International Greenland, Birita í Dali.
14. juli 2020 05:28

En vigtig oversigt og et positivt redskab for demokratiet.

Sådan lyder vurderingen fra formanden for Transparency International Greenland, Birita í Dali, af en ny forskningsrapport om magt i Grønland, kaldet "Grønlands magtelite".

Rapporten kortlægger de mest indflydelsesrige poster og netværk i Grønland. Og den tegner et realistisk billede af magtfordelingen, mener hun.

Vi vurderer, at det er et retvisende billede af magten i Grønland. At der er forholdsvis meget magt fordelt på forholdsvis få hænder, siger Birita í Dali.

Transparency International Greenland arbejder for at forebygge korruption og har fuldt forløbet bag magtkortlægningen. 

Organisationen har haft mulighed for at påpege, hvis de vurderede, at forskerne bag overså netværk eller personer, som er vigtige i Grønland. Transparency er dog ikke medforfatter til rapporten.

Formand: Borgerne skal vide, hvor magten er

Kortlægningen udpeger 123 personer, som udgør magteliten ved at sidde på i alt 701 poster.

Det omfatter kortlægningen "Grønlands magtelite"
 

Kortlægningen af magteliten i Grønland er sket ud fra oplysninger om poster og netværk, der er offentligt kendte - lige fra Inatsisartut, Naalakkersuisut, bestyrelser, organisationer, råd og nævn mm.

Den tager altså ikke højde for, hvem der mødes i sportsklubben, til kaffemik eller på fisketur, eller om personerne er i familie med hinanden.

I kortlægningen er der heller ikke blevet set på, hvdem der primært taler grønlandsk, dansk eller begge sprog.

Nogle sidder med i hele otte forskellige netværk - fra politik til offentlige eller private virksomheder og organisationer.

Om personerne i magteliten har taget vigtige beslutninger, siger rapporten intet om. Forskerne påpeger kun, hvem der - i teorien - har meget indflydelse i Grønland.

Og det er vigtigt for borgerne at vide, hvem der bestemmer og hvor fra, mener man hos Transparency International Greenland. 

- Det spændende med denne her undersøgelse er, at vi nu kan få en diskussion om magten og koncentreringen af magten, siger Birita í Dali og tilføjer:

- Om det er 123 personer plus eller minus, lægger vi ikke så meget vægt på. Vi lægger vægt på, at resultatet er, at magten i Grønland er koncentreret.

LÆS OGSÅ Rapport: Her er Grønlands mest magtfulde personer

I et land med få mennesker vil der altid være personer, som har flere vigtige poster, siger Birita í Dali. Men det kan komme med en slagside.

- Sandsynligheden for kammerateri og nepotisme øges, når magten er koncentreret på få hænder, fordi faren er, at man kan koordinere og tilgodese egne interesser på tværs af sektorer, siger Birita í Dali.

Forskerne konkluderer, at der er risiko for magtmisbrug i Grønland, fordi få mennesker har meget magt. Ingen steder i rapporten konkluderer de dog, at det faktisk finder sted.

Svært at indfange magt

Forskerne bag rapporten har udelukkende set på poster og netværk, som er offentligt kendte.

Den tager altså ikke højde for, hvem der mødes i sportsklubben, til kaffemik eller på fisketur, eller om personerne er i familie med hinanden. Der er heller ikke blevet set på, hvem der primært taler grønlandsk-, dansk- eller begge sprog.

I rapporten påpeger forskerne, at de ikke har haft mulighed for at kortlægge private netværk og relationer. 

Hos Transparency International Greenland anerkender man, at rapporten ikke afdækker alle former for magt og netværk i Grønland.

- Givet at det er et lille samfund, er der rigtig mange relationer, og de er svære at indkapsle. De er svære at skrive ned på et papir, siger Birita í Dali.

Transparency: Vær mere åben om valg og interesser

Hvem der har magt, er befolkningen delvis med til at bestemme gennem valg til for eksempel Inatsisartut og kommunalbestyrelser.

Men andre steder er magten uden for befolkningens indflydelse. Det gælder eksempelvis i bestyrelser hos virksomheder og organisationer.

KNR og DR samarbejder om magt-historier
 

KNR og DR har sammen valgt at sætte fokus på magtforholdene i Grønland.

Medierne har delt interviews og researchmateriale. Hvert medie er uafhængigt og har lavet selvstændige historier i serien om Grønlands magtforhold. 

Og her kan man være bedre til at fortælle åbent, hvorfor man har udpeget et medlem og ud fra hvilke kvalifikationer, mener man hos Transparency International Greenland.

Organisationen foreslår også, at man i både det offentlige og private laver en åben liste over hverv og interesser  - også gerne for samlever. 

- Vi opfordrer til, at både politikere, bestyrelsesmedlemmer og ledende embedsfolk udfylder en formular om interessekonflikter og offentliggør det. Så kan vi undgå at gisne. Så lægger man kortene på bordet, siger Birita í Dali.

LÆS OGSÅ Magten er fordelt på mange mennesker i Grønland

En anden måde at sikre, at der ikke opstår magtmisbrug, er ved at have flere personer ind over store beslutninger. Det gælder for eksempel med kontrakter til store beløb.

Man kan også sætte tidsbegrænsning på, hvor længe en person må sidde på en bestemt post, foreslår Transparency International Greenland.

Og sidst, men ikke mindst, har personer med stor indflydelse også en forpligtigelse til at overveje, om de moralsk bør være med i en beslutning - også selv om de har loven på deres side, siger Birita í Dali. 

- Der er forskel på den juridiske inhabilitet, og hvornår du måske ikke skal være med i en proces af andre årsager.