Rapport: Her er Grønlands mest magtfulde personer

123 mennesker udgør magteliten i Grønland ifølge en ny rapport. Den kortlægger de mest indflydelsesrige personer og netværk i landet.
Naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq, og formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, er helt i top blandt de mest magtfulde mennesker i Grønland. Også flere departementchefer, direktører og advokater er meget magtfulde personer ifølge en ny rapport. Foto © : KNR/Malik Brøns
13. juli 2020 06:17

Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, er med helt i top.

Det samme er Karsten Høy, der er administrerende direktør for Greenland Holding, og Air Greenlands administrerende direktør, Jacob Nitter Sørensen.

Også direktør i Kriminalforsorgen, Naaja Nathanielsen, og flere departementchefer - for at nævne nogle - er nogle af de aller mest magtfulde mennesker i Grønland.

Det bliver kortlagt i rapporten "Grønlands magtelite", som to forskere fra Roskilde Universitet og Copenhagen Business School står bag.

Faktisk sidder 123 personer på i alt 701 magtfulde poster i Grønland.

Forskerne har undersøgt en lang række poster og netværk - fra Inatsisartut og Naalakkersuisut til offentlige og private bestyrelser, organisationer og komitéer.

Og de netværk, som forbinder flest personer i magteliten er VL Gruppe 72 Nuuk, som er en samling af arbejdsgivere, den årlige erhvervskonference Future Greenland, Økonomisk Råd og det årlige bestyrelsesseminar for selvstyreejede virksomheder.

Forskerne har udpeget magteliten ved at gå gennemgå 2.052 personer, som sidder med i 456 netværk.

Grønlands magtelite
 
Forskerne har indsamlet navne på 2052 personer fordelt over 456 netværk i perioden 1. februar 2019 til 1. februar 2020. Netværk er alt fra en arbejdsplads til en bestyrelse, en kommission eller et udvalg.
 

Herefter er antallet af personer indkredset til dem, der har plads i mindst fire forskellige netværk.

Resultatet giver 123 personer, som til sammen sidder på 701 positioner i Grønland, fordelt over 79 centrale netværk.


Alle oplysninger på personer og netværk er taget ud fra offentligt tilgængelige oplysninger.
 

Rapporten "Grønlands magtelite" er skrevet af Ph.D.-studerende ved Roskilde Universitet, Morten Fischer Sivertsen, og adjunkt ved Roskilde Universitet og Copenhagen Business School, Anton Grau Larsen. Begge forsker i eliter, magt og demokrati.

Forskerne udgiver rapporten til efteråret.

Kilde: Kortlægningen "Grønlands magtelite", 2020. 

I kortlægningen er der alene målt ud fra, hvor mange formelle poster personerne har i samfundet, og hvilke officielle netværk de indgår i.

Der bliver ikke set på, for eksempel hvilke beslutninger magtpersonerne har taget, på personernes familiebånd, eller om de for eksempel har formuer.

Du kan læse hele listen her.

Forskerne har brugt en metode, der hedder netværksmodellen. Den er udviklet til at identificere og afgrænse en gruppe mennesker, som mødes på kryds og tværs i netværk. De mennesker er ifølge forskerne de uomgængelige bindeled i toppen af det grønlandske samfund - altså en magtelite.

På den måde forbinder de 123 personer de mest indflydelsesrige netværk i Grønland. 

- Det er dem, som udgør de uomgængelige bindeled i den grønlandske magtelite. Dem, man ikke rigtig kan komme uden om, hvis man skal have vedtaget noget, siger medforfatter til rapporten "Grølands magtelite", Morten Fischer Sivertsen.

Han er ph.d.-studerende på Roskilde Universitet og tidligere forsker ved Ilisimatusarfik i Nuuk.

Kortlægningen er lavet sammen med Anton Grau Larsen, adjunkt ved Roskilde Universitet og Copenhagen Business School, som også har lavet en undersøgelse af magten i Danmark i 2015. 

Flest politikere i magtens top

De 123 personer har det til fælles, at de alle indgår i minimum tre netværk. 

KNR og DR samarbejder om magt-historier
 

KNR og DR har sammen valgt at sætte fokus på magtforholdene i Grønland.

Medierne har delt interviews og researchmateriale. Hvert medie er uafhængigt og har lavet selvstændige historier i serien om Grønlands magtforhold. 

Den største gruppe i magteliten er politikere - helt præcis 34 medlemmer fra enten landspolitik, kommunalbestyrelser og partiers hovedbestyrelse.

Herefter kommer personer inden for private virksomheder.

Også direktører og bestyrelsesmedlemmer i selvstyreejede virksomheder er inde i varmen, mens personer i store organisationer og enkelte akademikere udgør den mindste del af magteliten. 

Rapporten "Grønlands magtelite" udkommer officielt til efteråret.

Foto © : Rapporten "Grønlands magtelite" 2020
I kortlæningen har forskerne fundet 123 personer, som er forbundet gennem 79 centrale netværk. Det udgør ifølge forskerne Grønlands magtelite. Opgørelsen er lavet fra 1. februar 2019 til 1. februar 2020. Siden er nogle af posterne blevet udskiftet. Kortet er derfor ikke helt opdateret. Illustration: Rapporten "Grønlands magtelite" 2020