Ny strategi: Indhandlede sælskind kasseres

Great Greenlands sælskindslagre bugner. Selvstyrets skindvirksomhed vil i år derfor smide skindene ud, når de er blevet indhandlet.
Skrevet af Karsten Sommer
22. januar 2016 10:45

- I 2016 fortsætter indhandlingen af sælskind, men skindene vil efterfølgende blive kasseret, meddeler naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked og handel, Randi Vestergaard Evaldsen.

Hendes udmelding kommer i forlængelse af gårsdagens meddelelse om, at Great Greenlands direktør Lars Berg fratræder og erstattes af tidligere marketingschef hos Kopenhagen Fur, Ditte Sorknæs.

Læs også Slut med grønlandsk syede sælskindsjakker

Direktørskiftet bliver begrundet med en ny strategi for skindselskabet i Qaqortoq.

Randi Vestergaard Evaldsen løfter nu sløret for en del af den ny strategi.

Den indebærer, at alle netsideskind, der indhandles i 2016, ikke vil blive sejlet til Qaqortoq til videre forarbejdning. (Netside er det samme som en ringsæl)

- Indhandlingen vil fortsætte, men skindene vil blive kasseret, forklarer Randi Vestergaard Evaldsen.

Skind til de næste seks år

Det skyldes at Great Greenland lige nu ligger inde med et lager af netsideskind, der svarer til ca. seks års forventet salg.

- Det vil belaste Great Greenlands økonomi med et millionbeløb, hvis vi fortsat skal forarbejde og lægge endnu flere netsideskind på lager, forklarer Evaldsen.

Læs også Great Greenlands direktør stopper

- Jeg mener derfor, at det midlertidige stop for videreforarbejdning af skindene i 2016 er en både økonomisk, bæredygtig og samfundsmæssig acceptabel måde at håndtere situationen på, siger naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked og handel.

- Jeg understreger, at fangernes indtægtsmuligheder i forbindelse med indhandling af netsider ikke forringes af det midlertidige stop for viderebearbejdning af skindene.

- Naalakkersuisut ønsker indtægtsmuligheder i bygder og yderdistrikter. Derfor udbetales indhandlingstilskuddet fortsat, understreger hun.

Great Greenland modtog i alt 41 millioner kroner i drifts- og indhandlingstilskud i 2015.

Læs også VIDEO Great Greenland lukker systuen

Læs også Great Greenland satser igen på Kina

Læs også VIDEO KNAPK vil forbedre sælskindskvaliteten efter EU-ja