Ifølge Siumuts nye formand, Erik Jensen, bør organisationer ikke blive samlet under ét tag, som Naalakkersuisut foreslår. Foto: KNR / Malik Brøns

Ny Siumut-formand: Ingen har bedt om at samle organisationer

Siumuts nye formand er ikke enig med Naalakkersuisut, som har foreslået at samle menneskerettighedsorganisationer under samme tag.

Naalakkersuisut foreslår, at samtlige talsmænd og menneskerettighedsråd skal være samlet på et sted.

Her vil politikerne etablere en såkaldt menneskerettighedskommision, hvor Grønlands Råd for Menneskerettigheder og handicap- ældre- og børnetalsmanden vil høre under.

Det skal ifølge Naalakkersuisut styrke det uafhængige arbejde med at beskytte og fremme menneskerettighederne ved at etablere en "samlet og stærk institution."

Der lægges op til at afsætte 12 millioner kroner til kommisionen.

LÆS OGSÅ Tilioq kritiserer nyt forslag: Det er en spareøvelse

Forslaget har givet bekymring for Handicapstalsmanden, Christina Johnsen. Hun mener, at forslaget vil være en spareøvelse, da pengene vil skulle deles mellem eksempelvis MIO og Tilioq, der lige nu får deres egne tilskud fra Selvstyret.

Men naalakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim manede efterfølgende til ro. Ifølge hende, vil organisationerne stadig beholde de penge, som de får nu. Det bliver der ikke ændret ved.  

Men alligevel er der kommet endnu en kritiker af forslaget, og det er ikke hvem som helst.

Formand ikke tilfreds med partifælle

Den nyslået formand for Siumut, Erik Jensen, er ikke glad for Naalakkersuisuts forslag. Han er endda utilfreds med sit eget partimedlem hos Naalakkersuisut.

Det er Martha Abelsen, naalakkersuisoq for sociale anliggender.

- Siumut er ikke tilfreds med dagsordenen, som Naalakkersuisoq for Sociale anliggender, Martha Abelsen og Naalakkersuisoq for Sundhed, Anna Wangenheim har bragt på banen her i årets slutning.

Det står der i et indlæg på Siumuts hjemmeside, skrevet af Erik Jensen.

Han vurderer, at forslaget vil betyde fyringer af medarbejdere ved de enkelte organisationer.

LÆS OGSÅ Anna Wangenheim: At samle organisationer under samme tag er ikke en spareøvelse

- Det er reelt fyring af mange gode medarbejdere. Man er i gang med at demontere det arbejde de laver, og ikke mindst i gang med at centralisere under påskud om at en sammenlægning vil medføre en bedre rådgivning til blandt andet Naalakkersuisut.

- Man fjerner nærhedsprincipper, som er styrken i de nuværende talsmandsorganisationer og erstatter med enhed som ligger langt fra de vigtige opgaver, at inddrage borgerne, siger Erik Jensen.

Han mener, at forslaget kommer ud af det blå, og at ingen har bedt om det.

- Det er svært at få øje på, hvor idéen om at sammenlægge tre ganske velfungerende institutioner under en paraply som Grønlands Menneskerettighedskommission, hvor topstyring og centralisering bliver rådende.

- Den er ikke efterspurgt af Siumut og står ikke i koalitionsaftalen med Nunatta Qitornai og Demokraatit, siger Erik Jensen, formand for Siumut.

Anna Wangenheim har tidligere forsikret om, at der ikke skal fyres ansatte i lovforslaget.

- De kommer til at have frihed til at beslutte, hvordan de vil arbejde også i forhold til, om de vil ud og rejse på kysten for eksempel. Hvornår og hvordan, de vil gøre, det er deres egen ret, sagde Anna Wangenheim til KNR den 23. december. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl