Ny kommuneaftale uden fokus på udsatte grønlændere

En ny økonomiaftale mellem regeringen og de danske kommuner har ikke fokus på indsatsen over for socialt udsatte grønlændere.
07. juni 2017 10:16

Og det ærgrer direktøren for Det Grønlandske Hus i Aarhus, Jørn Holbech.

- Det er en indsats, der er behov for at fortsætte. Så at det ikke er skrevet ind, kan jeg da kun sige, er beklageligt.

Hjælp til andre etniske minoriteter i Danmark er heller ikke nævnt i aftalen. Men den burde alligevel have et særligt fokus på udsatte grønlændere, fordi der er brug for at lave en national indsats, mener Jørn Holbech.

- Dermed siger jeg ikke, at andre skal komme i anden række eller ikke bør nævnes. Men det, jeg kæmper for, er, at danske statsborgere, herunder grønlændere, bliver behandlet på de samme betingelser. Og at blive behandlet lige, betyder jo ikke, at der ikke skal være en særlig indsats.

Møde uden resultat nu og her

To dage før aftalen blev offentliggjort var folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA) til møde med finansminister Kristian Jensen (V) for netop at få ham til at sætte et særligt fokus på udsatte grønlændere i Danmark i aftalen med Kommunernes Landsforening, KL.

Men KL oplyser til KNR, at forholdene for socialt udsatte grønlændere slet ikke har været en del af forhandlingerne med regeringen.

Ifølge Aaja Chemnitz Larsen er det dog også et langsigtet mål af få det med i aftalen.

- Nu er det jo for nyligt, at vi (IA, red.) havde et møde med finansministeren, hvor vi luftede det her. Og nu kender jeg jo nok til de politiske processer og ved, at det ikke er realistisk, at det bliver skrevet ind i så stor en aftale (for næste år, red.). Derfor har vi også sagt, at det er et langsigtet mål.

Hun fastholder dog, at kommunerne bør tage et større ansvar for bl.a. at få flere grønlændere i Danmark kommer i arbejde efter ankomsten til landet.

- Det er jo i alles interesse, både kommunernes interesse, regeringens interesse og i virkeligheden også Grønlands interesse at sikre, at gruppen af velfungerende grønlændere bliver større.

Et flertal i Folketinget afsatte sidste år 36,4 mio. kroner frem til 2020 gennem satspuljen til indsatsen over for socialt udsatte grønlændere i Danmark foruden 10 mio. kroner til Selvstyrets indsats over for børn og unge.