Forskere: Ny fiskerilov kan ende i en katastrofe
Det har skabt store bølgeskvulp, at der efter knap 30 år nu endelig er en ny fiskerilov på vej.
Borgmestre fra nord og syd har raset, fordi de mener, at høringsfristen er for kort. Fiskere har sat ild til lovforslaget, og nu har seks forskere også meldt sig på banen og siger i et høringssvar, at lovforslaget er lige til at skylle ud i havet.
En af dem er Birger Poppel, som er samfundsforsker ved Ilisimatusarfik. Han siger, at det kan få store konsekvenser, hvis lovforslaget bliver vedtaget i sin nuværende form:
- Det kan ende i en katastrofe. Om ikke andet er det en demokratisk katastrofe, hvis man vedtager sådan en lov uden at have diskuteret det ordentligt igennem.
Det kommer især til at gå ud over de små jollefiskere, som ikke kan være med, når der kommer krav til, at alle skal have kvoter for at må fiske.
Loven er ikke gennemtænkt
Det burde Kim Kielsen (der er naalakkersuisoq for fiskeri, red.) og hans embedsmænd også have tænkt over, mener Birger Poppel. Forslaget er ifølge ham slet ikke gennemarbejdet:
- Det forslag til en fiskerilov, som ligger lige nu, er ikke analyseret igennem. Det er ikke til at se, hvad konsekvenserne er for jollefiskerne og deres familier i Nordgrønland. Det, vi kan se, er, at jollefiskergruppen vil blive stærkt begrænset, hvilket vil få store konsekvenser, siger han.
KNR har også talt med en anden af de seks forskere, som har skrevet under på høringssvaret. Det er Rikke Becker, der er lektor ved Institut for Planlægning og Bæredygtighed på Aalborg Universitet. Ifølge hende kan antallet af jollefiskere blive halveret. Det betyder, at 400 fiskere kan miste deres levebrød.
- Lige nu lægger man op til, at det kun er de kapitalstærke og dem med adgang til god finansiering, som kan komme ind i fiskeriet, siger hun.
Store konsekvenser for hele samfundet
Og det vil ikke kun få store konsekvenser for de enkelte fiskere og deres familier – men for hele samfundet, fortæller Birger Poppel:
- Fiskeriloven – uanset hvordan den kommer til at se ud – vil være en af de mest afgørende love, ikke kun for fiskeriet, men for hele Grønlands fremtid. Især når det handler om bosætningen i landet, siger han.
For hvis op til 400 jollefiskere ikke har råd til at købe kvoter og dermed mister deres levebrød... hvad så?
- Hvis disse mennesker må forlade de steder, de bor, hvor skal de så flytte hen? Er der boliger, institutionspladser og arbejde til dem? Det her kommer til at betyde større ulighed, siger Birger Poppel.
Derfor mener han også, at høringsperioden burde have været længere end de otte uger, den varede, og at alle skulle med på råd. Særligt de mennesker, som kommer til at blive ramt allermest af loven. For fiskerne har netop kritiseret, at de ikke kunne nå at læse og forstå et lovforslag på 22 sider med 149 siders bemærkninger - alt sammen skrevet i lovsprog af embedsmænd.
- Det her skal altså diskuteres, og det skal diskuteres med de lokalsamfund, som det vedrører, siger han.