Næsten klar: Ballade om fiskeriloven fortsætter
En længe ventet fiskerilov bliver ved med at lave ballade. I ikke mindre end 20 år har den været undervejs - og nu begynder det tilsyneladende at haste med at få den klar.
Lovforslaget blev sendt i høring 29. november. Otte uger varer den offentlige høring, og det betyder, at de sidste bemærkninger til loven skal være sendt til Departementet for Fiskeri senest 24. januar. Altså på onsdag.
Derefter skal politikerne i Inatsisartut debattere loven på forårssamlingen, der starter i marts.
Men otte uger er slet ikke tid nok, mener Niels Eli Boassen, der er formand for fisker- og fangerforeningen i Nuuk, NAPP.
- Høringsperioden er jo på bare to måneder og så midt i helligdagene. Vi anser helligdagene for vigtige, siger han til KNR.
Og i Avannaata Kommunia er borgmester Palle Jerimiassen (løsgænger) enig. Kommunen og fiskerne holdt nemlig juleferie.
- Derfor var der først mulighed for at håndtere det efter helligtrekonger, siger Palle Jerimiassen.
Lovforslaget er på 22 sider. Dertil kommer 119 sider med bemærkninger. Og det er altså for meget at tage stilling til på i alt otte uger, vurderer borgmesteren.
- Der er ikke mange paragraffer i loven. Men i bemærkningerne er også forklaringer. Og det er nødvendigt at bruge tid på dem, siger Palle Jerimiassen.
Siumut i Nuuk holder åbent møde i aften
I fisker- og fangerforeningen i Nuuk har de brugt to dage på at lave høringssvar. Men:
- Det er kringlet og nødvendigt at bruge mere tid på det, siger formand Niels Eli Boassen.
For dele af lovforslaget er tvetydigt og kan misforstås, mener han.
Palle Jerimiassen, fiskerne og Avannaata Kommunias fiskeriudvalg og erhvervsudvalg vil have høringen udskudt.
- Vi vil have mere tid til at komme ind i sagen, siger borgmesteren.
Men det får han ikke. Kim Kielsen (Siumut), der er naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, fastholder, at 24. januar er deadline.
- Naalakkersuisut har på trods af den relativt korte tid, der er frem til samlingen, besluttet at give en frist på otte uger. Normalt er høringsfristen fire uger. Nu er den altså det dobbelte af den normale periode – dog inklusive tre fridage i julen, siger Kim Kielsen.
Det er i de utilfredse med i hovedstadens lokale afdeling af Siumut - altså Kielsens eget parti. Også her vil have længere tid til at læse og forstå lovforslaget. De holder åbent møde i kulturhuset Katuaq i aften klokken 19.
- Det gør vi for at sikre, at alle relevante bekymringer straks og direkte videregives til naalakkersuisut-koalitionen, relevante parter, og ikke mindst til de politisk ansvarlige beslutningstagere i Siumut, står der i indbydelsen.
13 forskellige naalakkersuisut for fiskeri
En ny fiskerilov skal balancere mange forskellige hensyn. Eksempelvis mellem kystnære fiskere og havgående fiskere. Mellem industrien og havmiljøet. Og mellem landets økonomi og de lokales økonomi.
Den fiskerilov, som stadig gælder, er fra 1996, og der har været lavet mange tilføjelser eller ændringer siden da. Der har samtidig flere gange været optræk til en ny lov, men gang på gang er lovforslagene blevet forsinkede og udskudt.
Faktisk har man siden årtusindeskiftet efterlyst en ny fiskerilov. I starten af 00’erne blev der lavet en Fiskerikommission, der skulle udarbejde en betænkning med en række anbefalinger, og i 2009 fremlagde kommissionen betænkningen, der altså skulle danne grundlag for en ny fiskerilov. Det skete dog ikke.
Igen i 2019 nedsatte naalakkersuisut en Fiskerikommission, der blandt andet bestod af fisker- og fangerorganisationerne KNAPK og SQAPK, lønmodtagerorganisationen SIK og Grønlands Erhverv. Efter to års arbejde kom Fiskerikommissionen i 2021 med en række anbefalinger til, hvordan fiskeriloven kan se ud.
At arbejdet med en ny fiskerilov har været yderst udfordrende tydeliggøres også, når man ser på, hvor mange politikere, der skiftevis har siddet med ansvaret for lige netop det. Siden Selvstyret blev indført i 2009 er naalakkersuisoq for fiskeri og fangst blevet udskiftet hele 13 gange.
Alene i denne valgperiode er det tredje gang, at en ny naalakkersuisoq sætter sig for bordenden i Departementet for fiskeri og fangst.