Novo Fond kaster millioner efter diabetescenter i Nuuk

Et nyt videnscenter om diabetes er på vej i hovedstaden. Stedet bliver centrum for en ny landsdækkende indsats, der skal forebygge og behandle de stigende antal tilfælde af livsstilssygdomme, herunder diabetes, i Grønland.
27. november 2018 11:58

Grønlands Sundhedsvæsen, Naalakkersuisut og Novo Nordisk Fonden i Danmark er blevet enige om et visionsoplæg, der omfatter et diabetescenter - Steno Diabetes Center Grønland - i Nuuk til forskning og behandling af blandt andet diabetes.

LÆS OGSÅ Fond vil bygge diabetescenter i Nuuk

Det er fonden bag det danske medicinalfirma, Novo Nordisk, der producerer insulin til diabetespatienter, som har taget initiativ til centret og visionen, fortæller projektdirektør for Steno-projekterne i Novo Nordisk Fonden, Jannik Hilsted.

- Novo Nordisk Fonden har et klart sigte, som går på, at diabetesbehandling i Danmark skal tilgodeses med fondens midler. Og i denne sammenhæng er Grønland en del af Danmark, og derfor har vi besluttet os for at rette henvendelse til Grønland om at indgå et samarbejde.

Opkvalificering af grønlandsk sundhedspersonale

Der eksisterer i dag et Livsstilsambulatorium hos Dronning Ingrids Hospital i Nuuk. Med det nye diabetescenter bliver det muligt at opkvalificere sundhedspersonale, blandt andet på regionssygehuse og sundhedscentre over hele Grønland, inden for livsstilssygdomme som blandt andet diabetes, hjerte-kar-sydgomme og lungesygdommen KOL.

- Det skal ske ved, at det i forvejen udmærkede personale får noget undervisning og bedre oplæring og midler til indkøb af, hvad der end måtte være brug for, siger Jannik Hilsted.

Og det glæder chefen for Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse, Malene Marie Nielsen.

LÆS OGSÅ Mulig sammenhæng mellem gluten og diabetes

- Det er rigtig, rigtig vigtigt for Grønland, fordi der kommer flere og flere livsstilssygdomme og diabetes i landet. Novo Fonden har mulighed for at gå ind og understøtte nogle af de tanker, vi har for at nå helt ud til alle, også i bygderne, hvor vi er i dag, men godt kunne forbedre nogle ting, siger hun til KNR.

Selvstyret får samme udgift som i dag

Fonden og Naalakkersuisut skal først i 2020 tage endelig beslutning om størrelsen på byggeriet og centrets drift samt udgifterne bag. Men byggeri og drift ’bliver svært at holde under et tocifret millionbeløb,’ oplyser Jannik Hilsted.

Det er dog aftalt, at Selvstyrets skal være ejer af centret, men uden at udgifter til forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme vil blive højere end i dag. Resten af udgifterne vil Novo Nordisk Fonden stå for.

Cirka hver 10. person i Grønland er ramt af type 2-diabetes, og cirka hver femte person har forstadierne til sygdommen, og antallet stiger.

LÆS OGSÅ Derfor vejer du 15 kg for meget

- Diabetes er en sygdom, man stort set ikke havde i Grønland for 30-40 år siden. Og i øjeblikket har vi en hyppighed af type 2-diabetes, som er ti procent af den voksne befolkning. Og det ser ikke ud til at gå ned ad, men snarere op ad, siger Jannik Hilsted.

Novo Nordisk Fonden står også bag etableringen af diabetescentre i de fem regioner i Danmark.