Fond vil bygge diabetescenter i Nuuk

Novo Nordisk Fonden og Naalakkersuisut vil bygge diabetescenter i Nuuk og styrke indsatsen mod livsstilssygdomme.
27. november 2018 10:38

Novo Nordisk fonden vil bygge et bygge et center for diabetes og livsstilssygdomme i Nuuk.

Det kommende Steno Diabetes Center Grønland er omdrejningspunktet for at styrke indsatsen mod sukkersyge og andre livstilssygdomme i Grønland.

Projektet er et samarbejde mellem Naalakkersuisut og Novo Nordisk Fonden, der begge har godkendt et visionsoplæg. Derefter skal der frem mod 2020 udarbejdes en plan for projektet, som også skal godkendes af begge parter inden fondens bestyrelse skal træffe den endelige beslutning om at bevilge penge til projektet.

LÆS OGSÅ Særligt gen giver grønlændere diabetes

- Det er vores ambition, at det nye tiltag skal løfte både behandling, forskning, forebyggelse og uddannelse inden for diabetes og relaterede livsstilssygdomme til gavn for de grønlandske borgere, siger Lars Rebien Sørensen, der er bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden.

Diabetescenteret skal bygges i tilknytning til Dronning Ingrids Hospital i Nuuk og have nye behandlingstilbud, styrkelse af tidlig opsporing, forebyggelse, forskning uddannelse af både borgere og sundhedspersonale.

LÆS OGSÅ Mulig sammenhæng mellem gluten og diabetes

Den styrkede livsstilsindsats omfatter sygdommene diabetes, kronisk lungesygdom (KOL) og hjerte-kar-sygdomme.

En undersøgelse har vist, at op imod hver tiende grønlænder har type 2-diabetes, samt at hver femte har forstadier til type 2-diabetes.