Qulaarpaa Særligt gen giver grønlændere diabetes
Antallet af personer her i landet med Type 2-diabetes er eksploderet siden den første undersøgelse i 1960'erne, hvor der nærmest ikke eksisterede diabetes, til i dag, hvor vi er dobbelt så udsatte som for eksempel danskere.
Forklaringen ligger delvist i, at vi bliver stadigt federe og mindre aktive.
På den positive side, så er det også af afgørende betydning, at vi bliver væsentligt ældre i dag, og derfor bliver gamle nok til at udvikle sygdommen.
Masser af protein
En tredje årsag skal vi tilbage i tiden for at finde roden til. Her levede Inuit under hårde kår, og det tilpassede kroppen sig ved at udvikle en gen-variant.
Læs også Vi bliver tykke og dovne
En traditionel kost bestående af fisk og havpattedyr med meget højt indhold af fedt og protein, men lavt indhold af kulhydrater har med stor sandsynlighed været en risiko faktor for, at man pludselig risikerede at få et lavt blodsukker, her hjalp det nye gen.
- Det har i det traditionelle fangersamfund været meget farligere, end den risiko man har i dag for et højt blodsukker, siger Marit Eika Jørgensen, som er overlæge ved Steno Diabetes Center i København og professor i Arktisk Sundhed ved Syddansk Universitet.
Ny livsstil nye problemer
Når samfundet så bliver mere vestligt og kosten kommer til at bestå af mere sukker og andre kulhydrater, så bliver genet et problem, da det vil betyde at man får for højt blodsukker.
Læs også Grønlændere er særligt udsatte for at udvikle diabetes 2
Det lagt sammen med en stigende forekomst af overvægt og fedme og et faldende aktivitetsniveau har en konsekvens
- En genetisk risiko i kombination med livsstilsændringer betyder, at grønlændere har en høj risiko for at udvikle type 2-diabetes, siger hun.
Hver 10. har diabetes
Marit Eika Jørgensen vurderer ud fra sin forskning, at gen-varianten ansvarlig for 15 procent af tilfældene af diabetes 2 her i landet.
Med en højere gennemsnitslevealder i fremtiden vil endnu flere formentligt få sygdommen, men allerede i dag er tallene alarmerende, siger Marit Eika Jørgensen, professor i Arktisk Sundhed ved Syddansk Universitet.
- Næsten 10 procent af den voksende befolkning har en Type 2-diabetes, så der er ikke nogen tvivl om, at der sket rigtigt meget over årene og at risikoen er vokset enormt, siger diabeteslægen.