Grønlændere er særligt udsatte for at udvikle diabetes 2

Den grønlandske befolkning er ekstra udsat for at udvikle diabetes 2. Det viser ny forskning fra en international forskergruppe med bl.a. deltagelse fra Syddansk Universitet i Danmark, skriver tidsskriftet Dagens Medicin i dag.
10. oktober 2014 07:44

Ifølge forskerne har grønlændere op til 10 gange større risiko for at udvikle diabetes-2 end indbyggere i vestlige lande. Årsagen er en særligt variant af génet TBC1D4, som omkring 17 procent af den grønlandske befolkning bærer to udgaver af.

Udviklingen er génet er formentlig sket på grund af store ændringer i kosten over få generationer.

Folk med gen-varianten har høj risiko for et mindre optag af sukker i musklerne, som kan føre til bl.a. type-2 diabetes. Det anslås, at 15 pct. af alle diabetestilfælde i Grønland skyldes det særlige gén, og at sygdommen i 4 ud af 5 tilfælde viser sig, inden man er fyldt 50 år.

Ifølge Marit Eika Jørgensen, som er forskningsleder på projektet og professor i Arktisk Medicin ved Syddansk Universitet, bør man screene hele landets befolkningen for diabetes 2 og muligvis medicinere for det, siger hun til Dagens Medicin

- Det er relevant at undersøge, om vi kan kompensere for den genetiske defekt ved hjælp af livsstilsændringer som et højere fysisk aktivitetsniveau eller brug af ny medicin,« siger Marit Eika Jørgensen.