Genforskning Derfor vejer du 15 kg for meget

Forskere har fundet et sjældent fedmegen ved en befolkningsundersøgelse her i landet, som kan tilføre ny vigtig viden om fedme og diabetes.
Skrevet af Merete Lindstrøm
10. januar 2018 16:13

Genvarianten er fundet hos 3-4 procent af befolkningen, der har den fra deres ene forældre. Men det interessante er konsekvensen, hvis man har fået genet fra både far og mor, for så er effekten ifølge forskningsresultaterne meget voldsom. 

- Så vil man i gennemsnit have en vægt, der er 15 kg højere, og ens taljemål vil være 17 centimeter større, fortæller Marit Eika Jørgensen, der er overlæge ved Steno Diabetes Center København og professor på Ilisimatusarfik.

LÆS OGSÅ Vi bliver tykke og dovne

Altid sulten

Den øgede vægt og større mave er svær at bekæmpe, hvis man hører til blandt dem, der har fået to eksemplarer af genet. 

- Har man en genvariant som denne her, der påvirker appetitregulationen, så vil man altid bare have en meget stor appetit, siger hun. 

Marit Eika Jørgensen fortæller, at det er langt sværere at regulere sin vægt ved hjælp af sunde kost- og motionsvaner, når man er ramt af denne genvariation, men hun understreger, at type 2 diabetes altid påvirkes af livsstil.

 - Det handler altså både om, hvor meget man spiser, hvor meget man forbrænder ved fysisk aktivitet og til dels kvaliteten af den mad, man spiser, siger hun.

LÆS OGSÅ Særligt gen giver grønlændere diabetes

Viden kan hjælpe i hele verden

Genet optræder langt hyppigere i den grønlandske befolkning end andre steder i verden, men er ikke unikt for inuit, og forskerne har fundet få tilfælde i genbanker i både Afrika og Asien. Derfor kan den nytilegnede viden få betydning for udvikling af behandling mod fedme og diabetes på verdensplan.

- Det store fund er i virkeligheden, at det kan hjælpe os til at forstå, hvorfor man udvikler fedme, og hvor stor betydning appetitcentret har.

Selvom et konkret produkt til behandling af fedme og diabetes ligger langt ude i fremtiden, er Marit Eika Jørgensen meget optimistisk i forhold til udbyttet af de nye opdagelser på området. 

- Potentielt så kan det have rigtig stor betydning for vores helt generelle forståelse af, hvad overvægt og diabetes er for nogle sygdomme.