Elbiler er fremtiden for Grønlands trafik, mener både Partii Naleraq og Naalakkersuisut. Til gengæld er de uenige om, hvordan afgiften skal være på import af de såkaldte hybridbiler, der både kan køre el og benzin..

Hybridbiler: Naleraq og Naalakkersuisut er uenige om afgifter

Partii Naleraq ønsker at lægge afgift på import af hybridbiler. Til gengæld skal det stadig være gratis at indføre elbiler, mens der skal være motorafgift på alle køretøjer uanset motortype. Men Naalakkersuisut er skeptisk.

Flere og flere el- og hybridbiler suser rundt på de grønlandske veje. Og den udvikling bør politikerne støtte forbrugerne i, mener Partii Naleraq.

Partiet ønsker derfor, at det – som det er i dag – også fremover skal være uden afgift at importere el- og brintbiler til Grønland.

- Såfremt der indføres afgift ved indførsel af elbiler, vil elbilerne få sværere ved at konkurrere med traditionelle køretøjer og derved, i strid med Naalakkersuisuts ønske om at reducere Grønlands samlede CO2-udledning, vanskeliggøre udbredelsen af køretøjer, som ikke anvender fossile brændstoffer, står der i lovforslaget, som er på efterårssamlingen.

Naleraq: Slut med at udnytte køb af hybridbiler 

I dag er el-, brint- og hybridbiler helt fritaget for indførelses- og motorafgift, som køretøjer på brændselsmotorer er pålagt. Fritagelsen gælder i øjeblikket frem til årsskiftet, men står det til Naalakkersuisut, skal det fortsætte et år mere frem til udgangen af 2020. Det fremgår af Naalakkersuisuts finanslovsforslag for 2020.

Men Parti Naleraq ser gerne, at hybridbiler får pålagt indførelsesafgift allerede fra 1. januar 2020.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq vil fjerne afgiftsfritagelse

Begrundelsen er, at hybridbilerne ikke er lige så miljøvenlige som el- og brintbiler på grund af brændselsmotoren. Og flere vælger i dag at købe en hybridbil på grund af den manglende indførelsesafgift, men kører fortsat med benzin- eller dieselmotoren i gang.

Alene fra 2014 til 2017 steg antallet af importede hybridbiler i Grønland fra otte til 138, fremgår det af Partii Naleraqs forslag.

Partii Naleraqs forslag

- Det koster 50.000 kroner i afgift at få en bil indført til Grønland. Dertil kommer en afgift på 100 procent af værdien over 50.000 kroner.
- Partii Naleraq foreslår, at mindre biler, der koster op til 75.000 kroner, kun pålægges en afgift på 50.000 kroner.
- Det vil sige, at hvis man køber en bil, der koster 75.000 kroner, skal man kunne spare 25.000 kroner i afgift ifølge Partii Naleraqs forslag. 
- Hvis den bil, man gerne vil købe, koster 80.000 kroner, bliver afgiften 125 procent. Prisen ender altså på 180.000 kroner ifølge partiets forslag.
- Ifølge de nuværende regler vil en bil til 80.000 kroner koste 160.000 kroner. 
 

- Idet brændselsmotoren kan anvendes alene, er der dog ingen sikkerhed for plug-in-hybridens miljøfordele, påpeger Partii Naleraq i forslaget.

Partiet ønsker også at lægge motorafgift på alle el-, brint og hybridbiler. For el- og brintbiler skal afgiften kun være halvdelen af motorafgiften på traditionelle biler, mens den på hybridbiler skal stige fra 50 procent i 2020 til 100 procent i 2025 - på lige fod med traditionelle køretøjer.

Også afgiften på personbiler op til 75.000 kroner skal sænkes, så den kun beregnes ud fra en købsværdi på 50.000 kroner. Til gengæld skal biler ifølge partiet med en købspris over 75.000 kroner have en afgift på 125 procent af købsprisen. Det skal ifølge Partii Naleraq fremme køb af såkaldte mikrobiler.

LÆS OGSÅ Nye bilafgifter bliver trukket tilbage igen

Sidst, men ikke mindst, ønsker partiet, at indførelsesafgiften falder helt væk på snescootere og mindre terrængående køretøjer. Både Partii Naleraq og Inuit Ataqatigiit har desuden forslået at sænke den årlige motorafgift på ATV'er.

Naalakkersuisut: Erhvervsliv og kommuner skal høres først

Det er tredje år i træk, at spørgsmålet om bilafgifter er på Inatsisartuts samling. I 2017 og 2018 er forslag på området dog blevet udskudt, da Naalakkersuisut ikke har kunne skaffe et flertal bag.

Selv om forslaget fra Partii Naleraq i vid udstrækning minder om det forslag, Naalakkersuisut selv fremsatte i 2018 under Pele Brobergs tid som naalakkersuisoq for finanser, støtter det nuværende Naalakkersuisut ikke forslaget.

Her fra ønsker man, at både erhvervslivet og kommunerne først bliver hørt i sagen.

LÆS OGSÅ Nye bilafgifter skader miljøet

Desuden påpeger Naalakkersuisut, at en lavere afgift på mikrobiler mest vil komme personer i storbyerne til gavn, hvor der er mindre sne og is. Og så bør motorafgiften på elbiler ikke beregnes ud fra vægt ligesom traditionelle køretøjer, da el- og brintbiler ofte vejer mere, påpeger Naalakkersuisut.

Desuden rummer Naleraqs forslag ikke et afsnit om skrotpræmie til bilejere, der afleverer gamle biler til kommunens affaldsdepoter. Derfor ønsker Naalakkersuisut at udsætte behandlingen af forslaget til forårssamlingen næste år.

 I versionen herunder er det præciseret, at Naalakkersuisut i finansloven for 2020 foreslår, at fritagelsen for indførelses- og motorafgifter på el-, brint- og hybridbiler bliver forlænget et år mere, så den udløber 1. januar 2021. 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt