Naalakkersuisoq vil fjerne afgiftsfritagelse

Naalakkersuisoq for Finanser har sendt et lovforslag i høring vedrørende ændringer af en række afgifter på biler, snescootere og ATV’er.
Skrevet af Karsten Sommer
25. juli 2018 15:17
Versionist Connie Fontain

Den mest markante ændring gælder hybridbiler. Altså en bil, som både har en elektrisk motor, og en forbrændingsmotor, der bruger benzin eller diesel. 

Som det er nu, er der hverken indførselsafgift eller årlig vægtafgift på hybridbiler. Det bunder i en midlertidig afgiftsfrihed på disse typer biler, som udløber til nytår.

Med det nye lovforslag foreslås en normalisering af afgifterne på disse biler, så de afgiftsbelægges på samme måde som almindelige biler, skriver Naalakkersuisoq for finanser, Pele Broberg, i en pressemeddelelse.

- Hybridbiler bruges af bedre bemidlede grupper, og flere af disse biler hører til i gruppen af luxus-biler, såsom Porsche og Mercedes, skriver naalakkersuisutmedlemmet.

LÆS OGSÅ Bilimporten er røget i vejret på fem år

Til gengæld foreslåes det at mindre biler, snescootere og ATV’er - altså de terrængående firehjulede motorcykler - bliver billigere.

De mindre biler, som ifølge nalakkersuisutmedlemmet typisk efterspørges af familier i mellemindkomstgruppen, vil blive lettet for op til 25.000 kroner i afgifter. 

LÆS OGSÅ Manglende betalinger koster 26 bilejere nummerpladen

Lovforslaget lægger ligeledes op til, at snescootere og ATV’er skal kunne indføres uden afgift. Og at den årlige motorafgift på ATV’er fjernes.

- Snescootere benyttes til erhverv, ikke mindst af fiskere, i højere grad i turistbranchen. ATV’er benyttes således også meget i hverdagen, i de områder hvor der ikke er meget vej at befærdes på, mener Pele Broberg.

De mener derfor, at denne del af lovforslaget vil virke erhvervsfremmende, og lette vilkårene generelt i bygder og yderdistrikter.

Rene elbiler, uden forbrændingsmotor, vil stadigvæk være fritaget for indførselsafgifter. Men vil fremover skulle betale vægtafgift, i lighed med andre typer biler.

LÆS OGSÅ Flere låner penge til biler