Naalakkersuisut støtter et forbud mod tung olie i Arktis

Naalakkersuisut støtter nu et forbud i Arktis mod det stærkt forurenende brændstof HFO også kaldet tung bunkerolie.
Foto © : Kåre Press-Kristensen
Skrevet af Thomas Munk Veirum
18. september 2018 08:25

- Forbuddet skal omhandle både sejlads og transport af HFO i Arktis, skriver Selvstyret i en pressemeddelelse.

Naalakkersuisut har taget stilling til spørgsmålet, efter at have ventet på en analyse af de økonomiske konsekvenser ved et forbud.

Analysen er nu kommet, og den viser ifølge Selvstyret, at det vil koste samfundet 8,1 millioner kroner at forbyde brændstoffet.

Efter analysen er blevet færdig har Naalakkersuisut besluttet sig for at støtte arbejdet for et forbud mod HFO i Arktis, i FN’s internationale søfartsorganisation IMO.

LÆS OGSÅ Koalitionspartier vil udfase brugen af HFO

- En meget væsentlig årsag til, at man skal undgå HFO i arktiske farvande er, at skibsulykker, som medfører spild af HFO i havmiljøet, kan få store miljømæssige og økonomiske konsekvenser, står der i pressemeddelelsen.

Hen over sommeren var der debat om blandt andre krydstogtsskibes brug af HFO ved Grønlands kyster, og flere partier talte ved den lejlighed for et forbud mod brændstoffet.

FN’s internationale søfartsorganisation IMO´s komite for beskyttelse af det maritime miljø mødes næste gang i oktober måned. Her skal netop et forbud mod skibes brug og transport af HFO drøftes.

LÆS OGSÅ Der skal laves en klar lovgivning om HFO

LÆS OGSÅ Der er foretaget tilstrækkelige undersøgelser af HFO