Koalitionspartier vil udfase brugen af HFO

Atassut maner ligefrem til handling:
- Det er problematisk, at vi har en aktiv miljøpolitik samtidig med, at vi tillader det, siger formand for Atassut, Siverth K. Heilmann.
LÆS OGSÅ Naalakkersuisut skal tage stilling til HFO
LÆS OGSÅ RAL sejler på HFO herhjemme - men ikke andre steder
Direktør for Royal Arctic Line har oplyst, at RAL skal bruge 100 millioner kroner på brændstoffer i år. Hvis rederiet skal skifte til et mindre forurenende brændstofs type vil det koste mellem 50 - 75 millioner kroner ekstra om året.
Men dette bør ikke være en stopklods, mener formanden for Atassut og inviterer sine kolleger i Inatsisartut til samarbejde om en løsning.
- Vi skal ikke lade skæmme af at det bliver dyrt for samfundet. Fra Atassut mener vi derimod, at det er allervigtigst at sørge for, at vores farvande, som er grundlaget for vores vigtigste erhverv, og selvfølgelig også vores luft, ikke tager skade, siger Siverth K. Heilmann.
Siumut er også med på, at HFO skal udfases.
Men:
- Det bliver selvfølgelig vanskeligt at udfase bunkerolien med det samme, da mange af vores skibe bruger den. Det er umuligt at stoppe brugen med det samme, siger Siumuts Jens Danielsen.
LÆS OGSÅ Der skal laves en klar lovgivning om HFO
LÆS OGSÅ Der er foretaget tilstrækkelige undersøgelser af HFO
Hos Partii Naleraq har man dog en mere pragmatisk tilgang til spørgsmålet:
- Det er udmærket, at der i takt med udviklingen er en målsætning i hele verden om at nedtrappe brugen af tung olie bunkerolie, siger medlem af Inatsisartut for Partii Naleraq Jens Napaattooq, der dog understreger, at partiet bakker op om Naalakkersuisuts udmelding om, at de først vil undersøger konsekvenser, før de tager stilling til en eventuel forbud af bunkerolien.
Nunatta Qitornai er grundliggende ikke imod brug af tung olie. Men partiet vil være med til at diskutere, at der lægges en grænse for brug af HFO.