Forsker: Der er foretaget tilstrækkelige undersøgelser af HFO

Der er tilstrækkelige undersøgelser og viden omkring hvordan, HFO opfører sig i det Arktiske farvande. Naalakkersuisuts endnu ikke har taget stilling, da de mener at konsekvenserne ved forbud af HFO ikke er belyst nok.
Foto © : KNR/Arkiv
Skrevet af Ane-Marie Petersen
03. august 2018 07:51

Underrubrik præciseret 12.15

Det siger en seniorforsker, der fortæller, at Nationalt Center for miljø og Naturinstituttet har lavet flere anbefalinger til Naalakkersuisut.

- Jeg mener, at der er tilstrækkeligt viden til området, til at der ikke er noget usikkerhed omkring vores anbefalinger, Kim Gustavson fra Nationalt Center for miljø og energi under Aarhus universitet.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut HFO inerteqqutaalissanersoq ersarissumik akissuteqarfigisariaqarpaat

Formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen, der også er naalakkersuisoq for miljø har til et paragraf 37 spørgsmål fra Sara Olsvig svaret, at "Naalakkersuisut endnu ikke har taget stilling til et forhold mod HFO i vores farvand".

Han begrunder det med, at "de mulige konsekvenser ved et forbud mod brug og transport af HFO i Arktis endnu ikke er belyst tilfredsstillende".

Seniorforskeren Nationalt Center for miljø og energi DCE, har været med til at lave undersøgelser om HFO i Arktik, og han mener, at Naalakkersuisut har masser at tage om, når det angår hvordan HFO opfører sig i det Arktiske farvande.

- Vi har lavet en hel del om hvordan HFO opfører sig i det kolde Arktiske klima. Det er en olietype som er meget tyk og man kan sige, at det er restproduktet fra raffineret råolie, som det er det sidste der er tilbage. Og for at man kan bruge det så fortynder man f eks. med diesel i med 10 til 20 procent, måske lidt mere eller mindre.

LÆS OGSÅ RAL sejler på HFO herhjemme - men ikke andre steder

Og hvis det går galt, kan det have alvorlige konsekvenser for havmiljøet.

- Hvis det spildes i havet, så kan det give langvarige miljøpåvirkninger. Det er fordi den her olietype er meget svært nedbrydeligt. Og den kan have store effekter på havfugle og havpattedyre.

Derfor har DCE anbefalet myndighederne at bruge diesel i stedet for HFO.

- Det er fordi, at hvis man bruger diesel så er der meget få luftforureningsproblemer. Og hvis diesel bliver spildt i vandet, så kan det blive spredt i vandet og blive fortyndet over store områder, siger Kim Gustavson fra Nationalt Center for miljø og energi under Aarhus universitet og tilføjer, at der er foretaget mange undersøgelser med HFO i andre områder af verden. Det viser, at HFO kan have langevarige miljøeffekter.

LÆS OGSÅ Krydstogtskibe forurener som afbrændingen i Nuuk et år

LÆS OGSÅ Så meget forurener din bil