Sara Olsvig Naalakkersuisut skal tage stilling til HFO

Inatsisartut skal give et klart svar omkring forbud af HFO-bunkerolie i Arktis. Det mener oppositionsleder Sara Olsvig, efter at hun har fået svar fra Kim Kielsen på et paragraf 37 spørgsmål om emnet.
Skrevet af Merete Lindstrøm
30. juli 2018 09:57
Versionist Ane-Marie Petersen

I FN´s søfartsorganisation IMO er der en debat i gang om et evt. forbud af HFO i Arktis. Formanden for Inuit Atagatigiit, Sara Olsvig, mener ikke at Grønland har været tydelige nok i debatten

- Forureningen, den sker jo her i vores land. Den sker fra vores egen fiskeflåde, hvor vi også skal tage stilling til om vi skal fortsætte med at bruge HFO. Og den sker fra de krydstogtsskibe der kommer ind. Så vores stemme er rigtig vigtig i denne her debat, for den forurening der sker, den lander i vores kroppe og skader vores sundhed og vores miljø, siger hun.

Danmark har som medlem af IMO endnu ikke givet opbakning eller det modsatte til forbuddet. Og så længe Grønland ikke har en officiel holdning, kan de ikke tage den med til forhandlingsbordet i IMO, mener Sara Olsvig.

- Der har vi manglet at høre en klar stemme fra Naalakkersuisut på vegne af Grønland. Dels hvad man mener fra Naalakkersuisut, men også at man melder ud med en klar stemme, om at vi selvfølgelig også synes, at det forurener.

LÆS OGSÅ Krydstogtskibe forurener som afbrændingen i Nuuk et år

Hun har derfor stillet en række spørgsmål til Kim Kielsen, Naalakkersuisoq for Natur og miljø, om den officielle holdning til et forbud.

- Jeg synes at svarene på mine spørgsmål er meget tvetydige. Det er utydeligt hvad det egentlig er man vil officielt fra Grønlands side i forhold til den kamp der er internationalt om mindre brug af HFO, siger IA-formanden.

Sara Olsvig vælger dog at se eet lille lyspunkt i svarene:

- Der er en sætning i det allersidste svar, som siger noget om at Naalakkersuisut finder det realistisk at man mindsker brugen af HFO.

Hun håber, at det svar kan bruges i den videre debat i IMO og andre internationale sammenhænge

- Hvis man skal tolke svaret sådan, at det er en tilkendegivelse af at Naalakkersuisut mener man skal mindske brugen af HFO, så er jeg glad for det. Men så skal det også siges meget klart i de internationale fora, hvor man arbejder med det her spørgsmål, siger oppositionslederen.

KNR har den seneste tid bragt historier om luftforureningen fra krydstogtskibe og RAL´s brug af HFO. Læs mere om sagen på knr.gl.

LÆS OGSÅ RAL sejler på HFO herhjemme - men ikke andre steder