Naalakkersuisut: Polar Aassik skal ikke hæves

Trawleren Polar Aassik skal blive, hvor den er. Det fremgår af et svar fra naalakkersuisoq for miljø, Kalistat Lund.
Seneste melding er, at der stadig ligger et tyndt lag dieselolie på havoverfladen. En til fem liter siver ud fra skibet dagligt.  Foto © : Arktisk Kommando
Skrevet af Bibi Nathansen
22. maj 2021 11:11

Trawleren Polar Aassik, der sank den 17. marts, får foreløbig ikke Arktis' midnatssol at se.

I et svar fra naalakkersuisoq for miljø, Kalistat Lund (IA) til Jess Svane (S) står der, at trawleren ikke skal hæves.

Den ligger 312 meter under havoverfladen. 

Ifølge Arktisk Kommando var der omkring 50.000 liter dieselolie om bord på skibet, da det sank.

LÆS OGSÅ Siumut: Den sunkne trawler skal hæves

Det fik Siumut i Qeqertalik til at kræve, at trawleren skulle bjærges, men det krav bliver altså ikke indfriet foreløbig.

- Hvis vi skal sikre den mindst mulige forurening af havområdet og miljøet, så skal den sunkne trawler ud for Qasigiannguit hurtigst muligt bjærges. Hvis det ikke er muligt at bjærge skibsvraget, så er det nødvendigt at få tømt brændstoftankene, sagde Aqqa Samuelsen, der er gruppeformand for de lokale siumutter i Kommune Qeqertalik. 

Brød i brand i marts

Men sådan kommer det ikke til at gå, siger Kalistat Lund:

- Der er for nuværende ikke planer om at hæve vraget af den forliste trawler. Skibets oliebeholdning skal være fjernet senest 30. juni 2021, siger han. 

 

Foto © : Arktisk Kommando

Foto: Arktisk Kommando

 

Den 15. marts brød Polar Aassik i brand, og efter to dage sank trawleren cirka seks sømil sydvest for Qasigiannguits kyst. Siden lækkede det brændende skib olie over et område svarende til omkring fire kvadratkilometer.

Arktisk Kommando holdt ved hjælp af andre skibe og helikopter nøje øje med området omkring trawleren, og seneste melding er, at der stadig ligger et tyndt lag dieselolie på havoverfladen. En til fem liter siver ud af skibet dagligt. 

LÆS OGSÅ Opfordring fra biologer: Overvej fiske-pause nær sunket trawler

Det er stærkt bekymrende, vurderer Center for Miljø og Energi, DCE, fra Aarhus Universitet, der har lavet en 'foreløbig og overordnet miljøvurdering' af situationen.

Biologerne fra DCE anbefaler endda, at man overvejer at sætte fiskeriet i området omkring trawleren på pause, til udsivningen af olie er stoppet.

Ingen fiskepause

Men en fiske-pause er ikke lige på trapperne, oplyser naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Aqqaluaq B. Egede fra IA.

- Royal Greenland har ikke oplevet kvalitetsmæssige forringelser ved fiskeprodukter fra forlisområdet, skriver naalakkersuisoq i et skriftligt svar til KNR.

- På den baggrund har Departementet for Fiskeri og Fangst besluttet at afvente udviklingen, og på nuværende tidspunkt skal der ikke indstilles til et stop for fiskeri fra området.

Der kom ingen mennesker til skade i forbindelse med branden.