Siumut: Den sunkne trawler skal hæves

De lokale siumuttere kræver, at sunket rejetrawler ud for Qasigiannguit skal bjærges.
Ifølge Arktisk Kommando var der omkring 50.000 liter dieselolie om bord på skibet, da det sank. Foto © : Arktisk Kommando
Skrevet af Christine Hyldal
18. maj 2021 10:39

Siumut vil have den sunkne trawler Polar Assik hævet fra havets bund.  

Her har trawleren ligget siden 17. marts – og nu kræver Siumut i Kommune Qeqertalik, at den bliver hævet. 

- Hvis vi skal sikre den mindst mulige forurening af havområdet og miljøet, så skal den sunkne trawler ud for Qasigiannguit hurtigst muligt bjærges. Hvis det ikke er muligt at bjærge skibsvraget, så er det nødvendigt at få tømt brændstoftankene, siger Aqqa Samuelsen, der er gruppeformand for de lokale siumutter i Kommune Qeqertalik. 

Siumut i Qeqertalik er ikke de første, der taler om at hæve trawleren.

Arktisk Kommando skal sammen med Selvstyret finde ud af, om skibet skal blive liggende på havets bund, eller om skibet skal hæves fra havbunden for at undgå yderligere forurening.

Skal tømmes for brændstof

Ifølge Arktisk Kommando var der omkring 50.000 liter dieselolie om bord på skibet, da det sank.

- Vores havområder og miljø er grundlag for at kunne drive landets vigtigste erhverv, og derfor kan vi ikke acceptere, at der i flere år skal ske en forurening som følge af den sunkne trawler, siger Aqqa Samuelsen.

17. marts sank rejetrawleren Polar Aassik, og dieselolie bredte sig efterfølgende over ud over havoverfladen. 

Faktisk har Selvstyret allerede lavet et påbud om, at tankene på skibet skal tømmes for brændstof. Arktisk Kommando har hjulpet med til at overvåge forureningen og tage prøver.

LÆS OGSÅ Selvstyret tvinger Polar Seafood til at tømme sunket trawler for olie

Indsatsen fra Arktisk Kommando er dog ikke gratis, og sammen med regningen for at tømme skibet for olie, kan den endelige regning løbe op i et stort tocifret millionbeløb.

Regningen ender hos Polar Seafood, der ejer trawleren.

Ingen fiske-pause

Og forureningen bekymrer da også Center for Miljø og Energi fra Aarhus Universitet.

Biologerne fra centeret anbefaler endda, at man overvejer at sætte fiskeriet i området omkring trawleren på pause, til udsivningen af olie er stoppet. 

Men en fiske-pause er ikke lige på trapperne, oplyser naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Aqqaluaq B. Egede fra IA.
- Royal Greenland har ikke oplevet kvalitetsmæssige forringelser ved fiskeprodukter fra forlisområdet, skriver naalakkersuisoq i et skriftligt svar til KNR.

- På den baggrund har Departementet for Fiskeri og Fangst besluttet at afvente udviklingen, og på nuværende tidspunkt skal der ikke indstilles til et stop for fiskeri fra området.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq afviser fiske-pause nær sunket trawler

KNR med Royal Greenland, der har flere indhandlingssteder i Diskobugten - også tæt på den sunkne trawler.
Selskabet har dog ikke oplevet gener som følge af situationen. 

Seneste melding fra Arktisk Kommando, der overvåger området, er, at der stadig ligger et tyndt lag dieselolie på havoverfladen. En til fem liter siver ud fra skibet dagligt. 

Og det kan folk ikke være tjent med, mener Aqqa Samuelsen fra Siumut. 

- Episoden med den sunkne trawler ud for Qasigiannguit kan betegnes som en alvorlig katastrofe, og vi kan ikke bare lade som om, der intet er sket. Vi har fuld forståelse for, at indbyggerne, som bor nær den sunkne trawler, er utrygge, siger Aqqa Samuelsen.

Skibet ligger 312 meter under havoverfladen.