GE: Naalakkersuisut lægger gift ud for fremtidige investorer

Miljøorganisationen Avataq og Uraani Naamik er begge tilfredse med, at der er kommet en uranmodstander i spidsen for råstof departementet. Den begejstring deles bestemt ikke af arbejdsgiverorganisationen Grønlands Erhverv.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
04. november 2016 08:52
Versionist Erna Lynge

Her mener man, at det nye naalakkersuisut lægger gift ud for fremtidige investorer i Grønland, når den skaber usikkerhed om den politiske linje i uranspørgsmålet.

- Tidspunktet for den her udmelding om at man er enig om at være uenig om det her projekt, er den værst tænkelige, siger Brian Buus Pedersen, direktør i GE.

Han mener, det er ødelæggende for potentielle investorers tillid til Grønland, at den nye koalition ikke er blevet enige i spørgsmålet om uranudvinding og det omstridte projekt på Kuannersuit - Kvanefjeldet.

Læs også GE Koalitionsaftalen er en gavebod

- I den nye koalitionsaftale står der, at "koalitionspartierne er blevet enige om at tage spørgsmålet op, når det fremadrettet bliver aktuelt at drøfte nye ansøgninger i forbindelse med eventuel udvinding af uranholdige og andre forekomster.

Partierne har altså ikke taget stilling til, hvad der sker, når GME efter eget udsagn vil indlevere en ansøgning om opstart af en mine på Kuennersuit, hvilket blev bekræftet af den nye naalakkersuisoq for råstoffer under et interview til Qanorooq:

- Vi tager debatten op som sager og spørgsmål kommer, lød det fra Mute Borup Egede.

Læs også VIDEO Optimisme hos uranmodstandere

Den uklare udmelding skader ifølge Brian Buus Pedersen GMEs muligheder for at skaffe kapital til at få projektet i mål, og den vil også påvirke andre investorer.

- Ikke blot i forhold til Kvanefjeldsprojektet men i forhold til det signal der politisk sendes til andre store investorer i råstofindustrien, mener Brian Buus Pedersen.

Ifølge direktøren kræver de store investeringer, som Grønland har brug for i forbindelse med råstofprojekter men også til anlæg af de nye lufthavne, at investorerne har tillid til den politiske linje, elles bliver den samlede risiko for stor.

Læs også Chefredaktør: Ny koalition skubber uran-beslutning foran sig

- Hvis ikke den tillid bliver skabt, og investorene udover de kommercielle risici også skal forholde sig til store politiske risici, så er jeg bange for, at Grønland aldrig får held til at skabe vækst i den private sektor, siger Brian Buus Pedersen, direktør i Grønlands Erhverv.