VIDEO Optimisme hos uranmodstandere

Uranmodstandere har høje forhåbninger til den nye naalakkersuisoq for råstoffer, hør hans svar i indslaget nedenunder.
02. november 2016 11:35

Den nye naalakkersuisoq for råstoffer er modstander af uranudvinding, og det vækker glæde hos organisationerne Urani Naamik og Avataq. 

- Udskiftning af naalakkersuisoq gør os fortrøstningsfulde, siger Erik Jensen, formand for Urani Naamik i Nuuk. 
- Umiddelbart er vi positivt overaskede. Vi glæder os til den kommende dialog med naalakkersuisoq for råstoffer, siger Mikkel Myrup, formand for Avataq. 

Der har været mange demonstrationer mod uran i de senere år, og hos Urani Naamik er der forhåbninger om at modstandernes stemme vil trænge bedre igennem med den nye mand på posten. 

- Vores budskab og ønske har altid været, at sagen skal undersøges til bunds, før der sker en udvinding, siger Erik Jensen. 

Hos Avataq er man overbevist om at den nye naalakkersuisoq vil have en mere realistisk tilgang til uran-spørgsmålet.

- Han vil have et mere realistisk syn på, hvad en uranudvinding som den, der er forslået, ved Kuannersuit vil have af miljømæssige konsekvenser, siger Mikkel Myrup. 

Siumut er som bekendt tilhænger af uranudvinding, hvis udvindingen ikke er skadeligt for naturen og fangstdyrene. Mens Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq ønsker nultolerance over for uran. 

Partierne er dog blevet enige om, at de er uenige og har aftalt at man skal sætte en øvre grænse for, hvor meget radioaktivt stof, der må være for at man må udvinde stoffet. 

Det forventes at Greenland Minerals & Energy skal aflevere en ansøgning i år, og Qanorooq søger svar på, hvordan den nye naalakkersuisoq for råstoffer, Muté Borup Egede, vil behandle sagen. 

Se Qanorooqs indslag og interview med naalakkersuisoq herunder: