Analyse: Naalakkersuisut kan ånde lettet op, men uenighed om uran forsvinder ikke

Med valget af Erik Jensen som formand for Siumut er der kommet ro i IA-S-koalitionen. Samarbejdet kan dog hurtigt overskride sin holdbarhedsdato, vurderer politisk kommentator.
Múte B. Egede (IA) og Erik Jensen (S) kan fortsætte med at smile, efter at sidstnævnte blev genvalgt som formand for Siumut ved weekendens landsmøde. Foto © : KNR
31. juli 2023 13:59

I Nuuk lød der et lettelsens suk, da et overvældende flertal af siumutterne på landsmødet i Qasigiannguit valgte at pege på Erik Jensen som formand.

Med 39 ud af 68 stemmer har de delegerede i Siumut nemlig givet deres opbakning til det nuværende regeringssamarbejde mellem Inuit og Siumut. Alle spekulationer om et snarligt Inatsisartut-valg er derfor for en tid gjort til skamme.

Sådan lyder det fra politisk kommentator Sten Lund.

- Med valget af Erik Jensen har de delegerede i Siumut valgt den pragmatiske vej. Partiet ønsker at fortsætte det stabile samarbejde med IA efter, at der i flere år har været mange skiftende koalitioner og samarbejdsproblemer intern i Naalakkersuisut, vurderer Sten Lund.

Genvalget af Erik Jensen var samtidig et fravalg af den tidligere partiformand, Kim Kielsen, og Aki-Matilda Høegh-Dam, der er medlem af Folketinget.

Uran bliver ved med at være en hovedpine for koalitionen

Under landsmødet diskuterede siumutterne intenst, hvordan partiet fremover skal forholde sig til uranspørgsmålet.

Her blev der sat tyk streg under, at man vil støtte mineprojekter i hele landet - også selvom de kan føre til, at der bliver udledt uran.

Med valget af Erik Jensen accepterer partiet dog naalakkersuisuts linje om, at der er en nultolerance mod at udvinde uran fra Grønlands undergrund.

Det løfte gælder dog kun så længe koalitionen holder. Dermed er regeringspartierne stadig dybt splittet i spørgsmålet.

- Uran bliver ved med at være en udfordring for partierne. Både Siumut og IA bliver nødt til at komme med indrømmelser, hvis samarbejdet skal fortsætte efter næste Inatsisartut-valg, siger Sten Lund.

Foto © : Kim Hinrichsen/ KNR

Derfor er der stor chance for, at næste Inatsisatut-valg også vil blive gennemstrålet af uranspørgsmålet, ligesom det var tilfældet i 2021, hvor der seneste var valg til parlamentet.

Siumut lover dog, at lokale borgere skal inddrages, før man kan åbne miner, der vil udlede uran. Om borgernes holdning ligefrem kan bremse fremtidige mineprojekter, er dog uvist.

Siumutterne blev også enige om, at de vil kræve, at der skal udnævnes en naalakkersuisoq for statsdannelse. Det skal være med til at sikre, at der bliver sat en retning for Grønlands vej til selvstændighed.