Der vil fortsat være cirka samme mængde fisk at fange efter man afskaffer de kvotefrie zoner, oplyser Naalakkersuisut

Naalakkersuisut: Ingen konsekvens ved afskaffelse af kvotefrie zoner

Naalakkersuisut maner til besindighed i forhold til konsekvenserne af at afskaffe de kvotefrie zoner i Upernavik, Uummannaq og Diskobugten.

Jollefiskerne vil fortsat fiske stort set samme mængde hellefisk, selvom Naalakkersuisut afskaffer de kvotefri områder. Det forsikrer Selvstyret om i en pressemeddelelse.

Dermed er det uklart om de tiltag naalakkersuisoq Jens Immanuelsen præsenterede i denne uge på et pressemøde, vil bringe det kystnære fiskeri i en mere bæredygtig retning.

LÆS OGSÅ Siumut er uafklarede om hellefiskefiskeriet

Torsdag vurderede en fiskerikoordinator i Avannaata Kommunia, at den planlagte afskaffelse af de kvotefrie områder, kan få konsekvenser for jollefiskerne, der fisker efter hellefisk.

- Hvis man ser på indhandlingsprisen, så kan man blot konstatere, at fiskerne vil miste 78 millioner kroner, hvis kvotefriheden i de her områder ophører, sagde Nikolaj Jensen, fiskerikoordinator hos Avannaata Kommunia, til KNR.

Den vurdering er Selvstyret dog uenig i.

LÆS OGSÅ Der fiskes for 78 millioner kroner i kvotefrie områder

Kvoten kan bære den kvotefrie fangst

En stor del af de 4.325 tons hellefisk, der blev fisket i de kvotefri områder i 2018, blev nemlig fisket i det kvotefriområde i Upernavik.

Og i Upernavik blev kvoten ikke opfisket i 2018:

- Såfremt der ikke havde været kvotefri områder i 2018, ville en stor andel af de omtalte 4.325 tons, således have været en del af det kvoteret fiskeri og dermed reduceret de betydelige kvoterester, skriver Selvstyret i en pressemeddelelse.

Udmeldingen fra Naalakkersuisut om afskaffelse af de kvotefrie områder er kommet efter, at Grønlandsbanken har skabt debat om det kystnære fiskeri.

Banken har meddelt, at den har lukket for finansiering af nye fiskere i jollefiskeriet. Banken vurderer, at der er for mange fiskere til for få fisk.

LÆS OGSÅ Der er flere forvaltningsområder på vej

Kvoterne skal sænkes hvis det skal være bæredygtigt

På et pressemøde i tirsdags slog naalakkersuisoq Jens Immanuelsen fast, at kvoterne i det kystnære fiskeri efter hellefisk skal tilpasses de biologiske anbefalinger i de kommende år.

Hvis Naalakkersuisut sætter handling bag ordene, skal kvoterne sænkes kraftigt, og det vil betyde at fiskerne kan fiske mindre.

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt