Flere fiskere har de senere år investeret i ny jolle og nyt udstyr ved hjælp af banklån, der skal betales af på.

Der fiskes for 78 millioner kroner i kvotefrie områder

Tirsdag oplyste Naalakkersuisoq for Fangst, Fiskeri og Landbrug, at de kvotefri zoner skal afskaffes, og at hele kysten skal inddeles i forvaltningsområder.

Det er ikke en ny idé at afskaffe de kvotefrie zoner omkring Upernavik, Uummannaq og Diskobugten, og oprette forvaltningsområde i fjordene omkring Nuuk, men det er en idé, der aldrig rigtigt har fået medvind.

LÆS OGSÅ Forvaltningsområde og kvoter på vej til Nuuk Fjorden

Denne gang mener Naalakkersuisoq for Fangst, Fiskeri og Landbrug, Jens Immanuelsen dog, at det er alvor. Han regner med at afskaffe zonerne med en ny bekendtgørelse fra 1. januar. I samme ombæring skal der oprettes tre forvaltningsområder syd for Diskobugten, ét nord for Upernavik samt et for østkysten. 

LÆS OGSÅ Kruse vil indføre hellefiskekvote i Nuuk-fjordene

Naalakkersuisoq Jens Immanuelsen understregede ved tirsdagens pressemøde, at han ikke vil begrænse fiskeriet, men sagde også, at kvoterne langsomt skal tilpasses den biologiske rådgivning, så det indenskærs fiskeri bliver bæredygtigt.

Det handler om mange penge

Men hvad kommer de nye regler så egentlig til at betyde?

Grønlands fiskerikontrol oplyser, at der i 2018 blev fisket 4325 tons hellefisk i de kvotefrie områder i Upernavik, Uummannaq og Diskobugten. Og det kan der sættes et meget konkret tal på fortæller fiskerikoordinator hos Avannaata Kommunia, fortæller Nikolaj Jensen.

- Hvis man ser på indhandlingsprisen, så kan man blot konstatere, at fiskerne vil miste 78 millioner kroner, hvis kvotefriheden i de her områder ophører, siger han.

Det er penge som fiskerne har regnet med påpeger Nikolaj Jensen. De sidste år har fiskerne ifølge ham arbejdet med forbedringer af deres udstyr. For eksempel har flere skiftet de mindre 12 til 14 fods joller ud med Poca 600, der er noget større, og mere sikker for at optimere deres fiskeri.

- Derfor vil mange jollefiskere blive ramt, hvis de kvotefrie områder ophører, da de afdrager nyanskaffelserne, siger fiskerikoordinatoren. 

Der skal være bæredygtigt fiskeri - på sigt

Naalakkersuisut fastholder, at hellefiskekvoterne i forvaltningsområderne skal tilpasses den biologiske rådgivning over fire år. Det betyder, at de skal sættes betragteligt ned. Dog valgte man at sætte kvoten op for Diskobugten i september måned, da den eksisterende kvote for jollefiskerne var opbrugt. Kvoten endte her på 10.580 tons. Den biologiske rådgivning i Disko Bugt er på omkring halvdelen: 5.120 tons.

LÆS OGSÅ Der er flere forvaltningsområder på vej

Forslaget om at afskaffe de kvotefrie områder og oprette nye forvaltningsområder er i høring indtil d. 22. november, hvor berørte foreninger og organisationer kan komme med skriftlige kommentarer til forslaget.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt