Højt trusselsniveau: Naalakkersuisut fraråder TikTok, alligevel tøver Inatsisartut og partierne

TikTok har fyldt meget i politiske munde de seneste uger efter, at Center for Cybersikkerhed i sidste måned frarådede ansatte at have appen installeret. Men selvom sikkerhedstruslen defineres som 'meget høj', har flere partier tilsyneladende endnu ikke reageret på den.
Det er nu en uge siden, at Center for Cybersikkerhed videregav deres anbefalinger til de grønlandske myndigheder. Foto © : Qeqqata Kommunia
Skrevet af Liv Almer
13. marts 2023 12:26

Det vakte stor opmærksomhed, da Center for Cybersikkerhed (CFCS) i slutningen af februar frarådede alle ansatte hos danske myndigheder at have TikTok installeret på deres tjenstlige enheder.

En anbefaling, som Folketinget få dage efter besluttede sig for at følge ved at fraråde alle folketingsmedlemmer og ansatte at have TikTok på deres arbejdstelefoner.

Og nu har Digitaliseringsstyrelsen i Grønland altså fulgt trop, da de torsdag besluttede, at samtlige ansatte i grønlandske departementer og styrelser skulle følge Center for Cybersikkerheds (CFCS) anbefaling og fjerne underholdningsappen TikTok fra arbejdsmobiler og -tablets.

Desuden siger Naalakkersuisut nu til KNR, at samtlige medlemmer af Naalakkersuisut og administrative enheder anbefales at slette appen fra deres arbejdstelefoner og -tablets.

Appen beder ifølge CFCS nemlig om en ekstraordinært bred vifte af rettigheder og adgange på brugerens enhed. Data som, man mistænker, senere kan blive videregivet til det kinesiske styre.

Alligevel har folketingsmedlem for Siumut Aki-Matilda Høegh-Dam fortsat en åben profil på den kinesisk ejede app. Hun har dog ikke lagt nye videoer ud siden Center for Cybersikkerheds ændrede anbefaling. Mere om det senere.

Appen med de blafrende ører

For en uge siden sendte CFCS anbefalingen videre til Grønland og opfordrede de grønlandske myndigheder til at tage stilling til sagen, skrev Sermitsiaq.

Konkret påpeger Center for Cybersikkerhed, at TikTok indhenter oplysninger om brugerens lokalitet, kontakter og browserdata mm.

Derudover får appen ved brug adgang til telefonens mikrofon og kamera.

I et svar til KNR skriver Center for Cybersikkerhed:

- CFCS vurderer, at truslen fra cyberspionage mod Danmark er MEGET HØJ. Den vedvarende trussel udgår især fra Rusland og Kina og fører løbende til cyberangreb mod danske mål. (…) Dette billede gælder i store træk også for Grønland, hvorfor CFCS har orienteret de grønlandske myndigheder om anbefalingen vedr. TikTok.

Ingen arbejdstelefon – ingen sikkerhed

Men hvad så med politikernes private telefoner? Kan den kinesiske spionapp principielt ikke trække lige så meget data ud her?

Svaret er egentlig ret ligetil. Men løsningen er måske en smule mere kompliceret.

For TikTok trækker nemlig præcis lige så meget data ud af politikernes privattelefoner, hvis de har appen installeret. I stedet kan de ansatte beskytte sig ved udelukkende at opbevare sensitive arbejdsrelaterede data på arbejdstelefonen, forklarer Center for Cybersikkerhed til KNR.

Men det er her, vi støder vi på problemerne.

Ifølge mediepolitisk ordfører og medlem af Inatsisartut for Siumut Doris J. Jensen har de fleste grønlandske politikere nemlig slet ingen arbejdstelefon.

Det betyder, at hvis politikerne har appen på deres telefon, vil den have adgang til både deres private og arbejdsrelaterede oplysninger.

Naalakkersuisut har i dag, en uge efter at anbefalingen fra Center for Cybersikkerhed blev videregivet, udsendt en pressemeddelelse om den kinesisk ejede app. Heri udtaler formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede:

- Den stigende geopolitiske interesse for Arktis har stor betydning for Grønland på flere områder - det sætter os på verdenskortet. Og det gør det også, når det kommer til cyberangreb. I de sidste par år har der været et stigende antal cyberangreb i Grønland - både cyberspionage og cyberkriminalitet. Derfor er denne trusselsvurdering vigtigt for Grønlands videre arbejde med cybersikkerhed.

Inatsisartut siger til KNR, at de endnu ikke har haft mulighed for at drøfte anbefalingerne fra Center for Cybersikkerhed.

Ingen politik på området

Selvom det nu er en uge siden, at Center for Cybersikkerhed videregav deres anbefaling til Grønland, har Siumut endnu ikke drøftet denne internt i partiet, forklarer Doris J. Jensen. Ifølge hende er det dog planen, at det sker inden for den nærmeste fremtid.

- Vi synes, at man bør tage problematikken op i Naalakkersuisut, og herefter vurdere om personer skal have adgang. Vi har dog ingen anbefaling i partiet endnu, siger hun til KNR.

Siumut uddyber i et mailsvar til KNR, at man tager Digitaliseringsstyrelsens beslutning om at samtlige ansatte i grønlandske departementer og styrelser skal fjerne appen til efterretning.

De uddyber yderligere:

- Fremover bliver det også interessant at vide, hvilke kriterier der ligger til grund for, at man har fravalgt en specifik app. Vi vil helt klart høre om hvilke sikkerhedsmæssige hensyn der kræves, for at fravælge specifikke apps og programmer.

Det samme gælder Inuit Ataqatigiit, som dog påpeger overfor KNR, at dette skal drøftes til partiets gruppemøde tirsdag.

Siumut på TikTok

Scroller man igennem TikToks uendelige strøm af underholdende videoer, er der god chance for, at man støder på Siumuts folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam.

Her findes videoer om alt fra ”danificeringen” af Grønland til populære TikTok-trends, hvor folketingspolitikeren til en populær sang ”transformerer” sit udseende.

Profilen går da heller ikke ubemærket hen. Knap 5.000 følgere har den fået, siden Aki-Matilda Høegh-Dam lagde sin første video ud i sommeren 2022.

Daddy Vanopslagh

Og Aki-Matilda Høegh-Dam er ikke den eneste politiker, som har klaret sig godt på den populære app. Folketingspolitiker og partileder for Liberal Alliance Alex Vanopslagh (LA) har næsten 40.000 følgere på appen.

En tilstedeværelse som har givet ham øgenavnet Daddy Vanopslagh.

Han besluttede dog, i forbindelse med anbefalingerne fra Center for Cybersikkerhed, at slette appen helt. Profilen er dog stadig at finde.

KNR har forsøgt at komme i kontakt med Aki-Matilda Høegh-Dam for at spørge, om hun stadig bruger TikTok, men hun har ikke haft mulighed for at stille op.

Doris Jakobsen Jensen siger til KNR, at man ikke fra partiets side vil fraråde Aki-Matilda Høegh-Dam at fortsat benytte sig af appen.

Inuit Ataqatigiit bruger ikke TikTok

Spørger man folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit Aaja Chemitz, er det dog ikke noget nyt, at de folkevalgte politikere bør træde varsomt når det kommer til TikTok.

- Jeg har slet ikke nogen TikTok-profil. Det besluttede jeg mig for allerede inden, disse anbefalinger kom, for her var der allerede bekymring omkring, at den er kinesisk, og at de ejer oplysninger om en, siger hun til KNR.

Aaja Chemnitz (IA) uddyber, at hun heller ikke har en privattelefon, men udelukkende benytter sig af sin arbejdstelefon.