Samtlige ansatte i grønlandske departementer og styrelser skal slette TikTok fra arbejdstelefoner

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen i Grønland er det slut med TikTok på ansatte i departementer og styrelsers abejdstelefoner og -tablets. Det skriver styrelsen i et svar til KNR.
Den kinesisk ejede app indhenter ifølge Center for Cybersikkerhed oplysninger om brugerens lokalitet, kontakter og browserdata mm. Foto © : Qeqqata Kommunia
Skrevet af Liv Almer
10. marts 2023 17:00

Digitaliseringsstyrelsen i Grønland har torsdag besluttet, at Centraladministrationen skal følge Center for Cybersikkerheds (CFCS) anbefaling og fjerne underholdningsappen TikTok fra arbejdsmobiler og -tablets.

Det skriver styrelseschef for Digitaliseringsstyrelsen Katrine Hjelholt Nathanielsen i en mail til KNR.

Der er altså ikke længere tale om en anbefaling, men om et konkret påbud.

MEGET HØJT trusselsniveau

Center for Cybersikkerhed udmeldte i slutningen af februar, at man frarådede alle ansatte hos danske myndigheder at have TikTok installeret på deres tjenstlige enheder.

Og mandag kunne Sermitsiaq beskrive, hvordan denne anbefaling var blevet sendt videre til Grønland, og hvordan Center for Cybersikkerhed nu opfordrede de grønlandske myndigheder til at tage stilling til sagen.

I et mailsvar til KNR skrev Center for Cybersikkerhed følgende til KNR:

- CFCS vurderer, at truslen fra cyberspionage mod Danmark er MEGET HØJ. Den vedvarende trussel udgår især fra Rusland og Kina og fører løbende til cyberangreb mod danske mål. (…) Dette billede gælder i store træk også for Grønland, hvorfor CFCS har orienteret de grønlandske myndigheder om anbefalingen vedr. TikTok.

Ifølge Center for Cybersikkerhed indhenter den kinesisk ejede app oplysninger om brugerens lokalitet, kontakter og browserdata mm.

Herudover får appen ved brug adgang til telefonens mikrofon og kamera.

Digitaliseringsstyrelsen oplyser til KNR, at påbuddet vil træde i kraft så hurtigt som muligt, og at de enkelte myndigheder er i gang med at udmønte beslutningen.