Múte B. Egede vil have flere til at tage ansvar: Alle, der kan, skal arbejde

Mangel på kyndige, arbejdsomme hænder her i landet kan betyde, at plejehjem og børnehaver må lukke, vurderer formanden for naalakkersuisut.
Múte B. Egede og Mimi Karlsen fører an i en meget kort procession fra bus til Inatsisartut. Foto © : Nicole Sander Berthelsen, KNR
Skrevet af Christine Hyldal
20. september 2024 15:27

Formanden for naalakkersuisut lagde ikke fingre imellem, da han gik på talerstolen i Inatsisartut på efterårssamlingens første dag for at holde den traditionsrige åbningstale.

Han åbnede nemlig talen med at sige, at mangel på kyndige, arbejdsomme hænder her i landet kan betyde, at plejehjem og børnehaver må lukke.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har medborgere, som ellers har store potentialer for at arbejde, som ikke arbejder fuld tid, eller som slet ikke er i arbejde, sagde han.

Og på den anden side har vi en hel del virksomheder, som i flere år har manglet arbejdskraft, hvilket er en stor udfordring for virksomhederne.

- Derfor vil jeg gerne understrege, at så længe man er rask – så skal alle, der kan, i arbejde.

En fjerdedel er udenfor arbejdsmarkedet

I dag åbnede efterårssamlingen – en efterårssamling, som samtidig indleder et valgår. For Múte B. Egede skal udskrive valg, som senest skal være holdt 6. april næste år.

Og det er på med arbejdshandskerne – ikke bare for politikerne for at blive genvalgt - men for os alle sammen ifølge Múte B. Egede.

Fakta

8.231 personer udenfor arbejdsstyrken lige nu ifølge tal fra Grønlands Statistik.

Det svarer til godt og vel en fjerdedel af den samlede fastboende befolkning i alderen 18-66 år er udenfor arbejdsmarkedet.

Til gengæld kommer der flere ind i landet for at arbejde. Fra 2018 til 2024 er antallet af folk fra Asien nærmest eksploderet: I 2018 var der 423 registreret. I år er der 1.527.

For der mangler personale, der kan passe de ældre på plejehjemmene. Der mangler også pædagoger i vuggestuer og børnehaver.

Det er en dårlig situation, vi er kommet i. Det burde være vores ansvar at arbejde, så længe vi kan, og så længe vi er raske, for at sikre et velfærdssamfund, siger formanden for naalakkersuisut.

Helt konkret står 8.231 personer uden arbejde lige nu ifølge tal fra Grønlands Statistik. Det svarer til, at godt og vel en fjerdedel af den samlede fastboende befolkning i alderen 18-66 år er udenfor arbejdsmarkedet.

Til gengæld kommer der flere ind i landet for at arbejde. Fra 2018 til 2024 er antallet af folk fra Asien nærmest eksploderet: I 2018 var der 423 registreret. I år er der 1.527.

Og at mængden af jobs er for stor til, at Grønland selv kan besætte dem, understregede Økonomisk Råds halvårlige rapport over landets økonomi også, da den blev præsenteret for 10 dage siden.

- Det har igennem nogle år været en meget stor udfordring, at arbejdsmarkedet er oppe i så højt et gear. Og det er svært for virksomheder og andre at rekruttere arbejdskraft, sagde formand Torben M. Andersen.

Vi skal tage styringen selv

Vi er nødt til at spørge os selv. Skal vi blive ved med at have tilkaldt arbejdskraft? Skal vi altid blive ved med at finde folk udefra? Eller er det ikke på tide, at vi selv tager styringen? spørger Mute B. Egede retorisk.

- Der bør være flere, der tager styringen. Man skal ikke kun vente på det offentlige. Vi er nødt til at sætte flere tiltag i gang.

Under Múte B. Egedes tale blev der langsomt flere tomme stole i Inatsisartutsalen. Da samlingen startede 20 minutter forsinket klokken 11.20, var der 30 folkevalgte i salen. Men da formanden var færdig med at tale, var der 19 tilbage.  

Mimi Karlsen (IA) er genvalgt som formand for Inatsisartut, og Harald Bianco fra Tasiilaq (også IA) har trukket sig fra Inatisartut. Ind kommer i stedet for Edvard Nielsen Aronsen som stedfortræder.