Forfaldne huse og ny turismelov vil fylde på efterårssamlingen

Inden længe begynder den næste samling i Inatsisartut. Her skal et hav af emner og lovforslag debatteres. KNR's politiske kommentator fremhæver, hvilke emner, der i år er særligt vigtige.
Landets politikere samles for anden gang i år 20. september, når efterårssamlingen skydes i gang i Inatsisartut-salen. Foto © : KNR
Skrevet af Birgitte Kjeldsen
10. september 2024 07:22

Boliger, turisme og den nye finanslov.

Det er kort og godt de tre store temaer for dette års efterårssamling, der begynder, når formanden for naalakkersuisut Mute B. Egede har holdt sin åbningstale 20. september.

I hvert fald hvis man spørger Ineqi Kielsen, KNR's politiske kommentator, der blandt andet tidligere har været medlem af Inatsisartut for Siumut.

- Jeg tror, at turisme er et af de store emner, der kommer til at præge samlingen. Der er flere lovforslag, der omhandler turisme.

- Derudover har flere medlemmer af Inatsisartut givet udtryk for, at de gerne vil have fornyet turisme og en mere sammenhængende turismelovgivning, siger han.

Han henviser til den nye turismelov, som naalakkersuisut tidligere på året fremlagde. Loven skal efter planen førstebehandles 3. oktober.

Ud over en ny turismelov – og ud over finansloven, der skal førstebehandles 24. september – , er landets boligsituation noget, som kommer til at præge debatten i Inatsisartutsalen dette efterår, spår Ineqi Kielsen.

Ineqi Kielsen er politisk kommentator. Han har tidligere været medlem af Inatsisartut for Siumut og været formand for Forfatningskommissionen. Han har nu meldt sig ud af sit tidligere parti. Foto © : KNR / Carsten Faurschou

- Der ligger flere lovforslag om boliger, konstaterer han.

Derudover meddelte naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Hans Peter Poulsen (Siumut), tilbage i maj, at der var indgået en politisk aftale om en ny boligreform mellem IA og Siumut.

Med den har koalitionspartierne blandt andet givet hinanden hånd på, at de selvstyreejede boliger – der længe er blevet kritiserede for at være forfaldne – skal renoveres.

Noget, som vælgerne går op i.

- Især dem der bor til leje i de offentlige boliger, siger Ineqi Kielsen.

- Derfor vil jeg også tro, at det af naalakkersuisut prioriteres højt at fremsætte de her love inden for denne valgperiode. Inden befolkningen skal til at stemme på, hvem de gerne vil have de næste fire år.

En samling splittet i to

Noget, der umiddelbart synes en smule pudsigt ved den kommende samling, er, at den i år er blevet delt i to. 

Første del af samlingen løber fra 20. september til 21. november. Anden del fra 4. februar og to uger frem – til og med 19. februar.

Spørger man Ineqi Kielsen, er der dog intet usædvanligt over det – og man har prøvet noget lignende før.

- De seneste år har været præget af rigtig mange beslutnings- og lovforslag, der skal gennemgås. Inatsisartut Bureau har ikke helt kunne følge med, siger Ineqi Kielsen.

Ved at sprede samlingen over længere tid, vil man dermed forsøge at lette på tids- og arbejdspresset hos udvalgene og administrationen.

- På den måde håber man, at man måske kan producere noget, der er bedre kvalitetsmæssigt end, hvad man producerer i dag, siger han.

I 2021 valgte man også at dele efterårets samling op, da man indsatte en vintersamling. Dog blev denne afbrudt på grund af valg.