Fokus på grønlændere i kommende handlingsplan: “Det er en kæmpe, kæmpe sejr”
En række nye initiativer, der skal bekæmpe racisme mod grønlændere i Danmark, ser snart dagens lys.
Initiativerne er en del af den danske regerings nye handlingsplan mod racisme, der ventes præsenteret “inden for den nærmeste fremtid”. Det skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.
IA's Aaja Chemnitz er glad for, at handlingsplanen endelig er i sigte. Den har nemlig haft lange udsigter.
- Det bliver ikke løsningen på det hele, men vi kan begyndte at tale om, at der sker reel racisme mod grønlændere i Danmark, siger hun.
Diskrimination mod grønlændere i Danmark er et stort problem, mener folketingspolitikeren. Og det er hun langt fra den eneste, der mener.
Også FN’s specialrapportør for oprindelige folks rettigheder, José Tzay, vurderer, at mange grønlændere møder diskrimination i det danske samfund. Det slog han fast i en rapport sidste år.
Det gør sig blandt andet gældende på de danske uddannelsesinstitutioner, hvor to ud af tre grønlandske studerende oplever fordomme, viser en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder.
Mere udbredt end de fleste tror
En af de initiativer i handlingsplanen, som regeringen allerede nu har løftet sløret for, er en ny statslig enhed, der skal koordinere indsatsen for grønlændere i Danmark. Noget, der får Aaja Chemnitz til at løfte armene i vejret.
- Det er en kæmpe, kæmpe sejr. Måske den største sejr i virkeligheden, siger hun.
Det sker efter anbefaling fra Institut for Menneskerettigheder.
- Der er problematikker, der kan ligge i forskellige ministerier på uddannelsesområdet, socialområdet og andre ministerier. Og hvis man skal sikre en indsats med gennemslagskraft, er der brug for én enhed, der får en egentlig koordinerende rolle og beskæftiger sig med sager, der vedrører ligebehandling af grønlændere i Danmark, siger Louise Holck, der er direktør for Institut for Menneskerettigheder.
Også den danske udlændinge- og integrationsminister, Kaare Dybvad Bek (S), anerkender, at der er problem med racisme mod grønlændere i Danmark.
- Racisme mod grønlændere er desværre mere udbredt i Danmark, end de fleste går og tror. Det hører ingen steder hjemme, og i Danmark bærer vi et stort ansvar for, at alle i rigsfællesskabet bliver behandlet ordentligt, udtaler han i pressemeddelelsen.
KNR har forsøgt at få et interview med Siumuts folketingspolitiker Aki-Matilda Høegh-Dam, men hun har ikke haft mulighed for at stille op inden deadline. Hun oplyser, at hun deltaget i møder med integrationsministeren, hvor hun har delt oplevelser af kalaallit inuits oplevelser med diskrimination i Danmark.