Debora H. Kleist udgiver roman om at være ung i Nuuk

"Livets Strøm" er en roman om at flytte til Danmark for at studere og om at fortryde sit studievalg. Det er også en fortælling om at finde meningen med livet.
Debora H. Kleist udgiver sin første roman.
Skrevet af Christine Hyldal
26. september 2024 14:50

Hvordan er det at være ung i Nuuk?

Det prøver Debora H. Kleist at give et svar på i romanen ”Livets Strøm”. Den er også skrevet på grønlandsk med titlen ”Sarsuatitat”. Hun er selv født i 1985 i Qaqortoq og uddannet geolog – og så kan man måske sige, at der er lidt langt til at være ung og festglad i Nuuk?

Og så dog. For Debora H. Kleist har sig lagt sig i selen for at få sig selv med i romanen. Og hun er slet ikke ubefaren i at være ung i hovedstaden.

Romanen handler om Ida, der en ung pige fra Nuuk, som holder sabbatår efter gymnasiet og skal til at beslutte sig for, hvad hun vil med sit liv. Efter en periode med tomgang, fester og fuldeudskejelser og kærestesorger bestemmer hun sig for at forfølge sin drøm om en karriere indenfor international rumforskning.

Tårnhøje krav og fordomme

Første stop er fysikstudiet på Københavns Universitet. Det går ikke helt som ventet, hun møder både tårnhøje krav og fordomme – men til gengæld også en ret dejlig fyr.

På et tidspunkt rejser hun igen hjem til Nuuk for at bo midlertidigt hos sin far, som hun aldrig har haft et tæt forhold til. Og her begynder hun at sætte spørgsmålstegn ved livets mening og lære, at det er vigtigt at kunne sige fra og være hudløst ærlig – også overfor sig selv.

Romanen hedder "Livets Strøm" på dansk. Foto © : Milik Publishing

Det er Debora H. Kleists første roman, men hun er ikke noget ubeskrevet blad i sig selv. I 2015 var hun en af vinderne i novellekonkurrencen Allatta! 2040. Andre, der har vundet den konkurrence, er Niviaq Korneliussen, Sørine Steenholdt, Pivinnguaq Mørch og Paninnguaq Møller.

- Lige efter Allatta! 2040 workshoppen i Reykjavik i 2015 fik jeg ideen til at skrive en roman om ungdomslivet i Nuuk og om oplevelserne med at flytte til Danmark for at studere, siger hun i pressemeddelelse.

- Alt det spændende, men også de hårde ting. At fortryde sit studievalg og pludselig skulle vælge en helt anden retning, end den man havde sat sig for. Historien fik så sit eget liv derfra og udviklede sig i en retning, som jeg oprindeligt ikke havde planlagt. 

- Der er sket mange ting for mig siden 2015. Jeg har fået en kandidatuddannelse, er blevet gift og har fået to børn. Jeg er ikke længere den festabe, som jeg plejede at være. Men jeg håber, at de unge i dag genkende noget af sig selv i fortællingen, siger hun.

Romanen udkommer på torsdag 26. september. Udgivelsen bliver fejret med et arrangement på Inuk Hostels i Nuuk klokken 16.