Greenland Ruby går konkurs

Efter en periode med mindre og mindre aktivitet i Greenland Ruby, må virksomheden nu lukke. Myndighederne undersøger dog, om man kan fortsætte en grønlandsk rubinproduktion.
Under betalingsstandsningen i Greenland Ruby har flere potentielle købere vist interesse for at videreføre rubinproduktionen i Grønland. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
26. september 2024 15:49

For to dage siden blev Greenland Ruby A/S erklæret konkurs. Selskabets ledelse har i længere tid forsøgt at redde virksomheden gennem en betalingsstandsning, men det har ikke været muligt.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Departementet for Råstoffer.

Naalakkersuisut er løbende blevet orienteret om udviklingen, og det er vigtigt for dem, at alle regler og vilkår i situationen overholdes.

- Denne konkursbegæring kommer ikke som en overraskelse. Der har i en længere periode været neddroslede aktiviteter omkring Greenland Ruby, men håbet har været at finde en holdbar og fremtidssikret løsning på udvindingen af rubinerne, siger Naaja Nathanielsen, naalakkersuisoq for erhverv, handel, råstoffer, justitsområdet og ligestilling i pressemeddelelsen.

Arbejdet med en løsning er nu gået ind i en anden fase, hvor der nu er udpeget kuratorer for konkursboet, og selvstyret vil fortsætte den tætte dialog om at finde de bedste løsninger i situationen.

Interesse for rubinproduktion

Det er i denne situation væsentligt for selvstyret at sikre de tilbageværende værdier i selskabet og herunder at sikre selskabets varelager i både ind- og udland.

Derudover påpeger Naaja Nathanielsen, at Råstofmyndigheden er i tæt kontakt med kuratorerne for at finde en løsning, herunder sikring, eventuel transport og håndtering af varelager i ind- og udland.

Gennem hele forløbet har Råstofstofmyndigheden været i tæt dialog med kuratorerne og ledelsen i Greenland Ruby A/S.

Under betalingsstandsningen har flere potentielle købere vist interesse for at videreføre rubinproduktionen i Grønland.

I samarbejde med kuratorerne undersøger Råstofmyndigheden nu muligheden for, at en fremtidig grønlandsk rubinproduktion kan fortsætte.

Hvis en interesseret køber findes, vil myndighederne vurdere, om køberen har den nødvendige økonomiske kapacitet og tekniske viden til at drive rubinproduktionen videre.

Naalakkersuisut følger udviklingen nøje og vil udtale sig, når der er nyt i sagen.