Greenland Ruby-direktør: Vi har ikke været dygtige nok til at sælge rubiner
Det er ikke nok at få smykkesten ud af Grønlands fjeld, hvis man vil tjene penge.
Smykkestene skal også sælges.
Så kort lyder erkendelsen hos direktøren for mineselskabet Greenland Ruby, Arnt-Eirik Rørnes, efter nyheden om, at selskabet er gået i betalingsstandsning.
- Man skulle have haft endnu mere fokus på markedet og måske ikke så meget fokus på selve minedriften, siger han til KNR.
Selskabet har siden 2016 haft licens til at udvinde rubiner og safirer fra minen cirka 160 kilometer syd for Nuuk.
Men ved årsskiftet 2021/2022 blev selve minedriften sat på pause. Det skete, da Greenland Ruby havde rubiner på lager, som først skulle sælges, før det gav mening at udvinde flere.
Dermed var Grønland pludselig ikke en producent af smykkesten længere.
Det er det norske familieejet selskab, LNS Group, som er hovedejer af Greenland Ruby A/S. Og ejerkredsen og ledelsen burde have brugt flere kræfter på salgsarbejdet, siger direktøren.
- Det handlede måske også lidt om, at LNS-koncernen er en kendt minedrifter, men lige i dette projekt skal de for første gang ind og drifte en rubinmine, men også markedsføre og sælge produktet. Og der har man haft mindre kompetencer, siger Arnt-Eirik Rørnes til KNR.
Med betalingsstandsningen er Greenland Ruby A/S nu sat under administration for at blive lukket. Det sker i samarbejde med skifteretten i Nuuk og naalakkersuisut.
Brug for investor, som allerede har kunderne
Men spørger man ledelsen i Greenland Ruby, er ønsket at finde en investor, der vil købe hele eller dele af selskabet og starte minen i Aappaluttoq op igen.
Køberen skal desuden helst være en, der allerede er inde på det globale marked for salg og udvinding af smykkesten, siger Arnt-Eirik Rørnes.
- Det er vores mål, at vi kan finde den rette ejer af dette projekt, så man får en effektiv minedrift og ikke mindst et effektivt salgsapparat, som kan skabe værdi både for projektet, men allervigtigst for det grønlandske samfund.
Det kræver især fokus på den del af rubinerne, som ikke er i allerhøjeste kvalitet. Hvilket faktisk er størstedelen af rubinerne i Aappaluttoq-minen, siger direktøren.
- Stenene med lavere kvalitet repræsenterer den største værdi i minen. Og det kræver, at vi får solgt dem for, at projektet skal være bæredygtigt, siger han.
Til gengæld er smykkestenene fra minen i Aappaluttoq sporbare. Det betyder, at en mulig kunde vil kunne få oplyst, hvor og hvornår rubinen er blevet udvundet.
Det samme er langt fra muligt inden for råstofindustrien, hvor der er stor debat om, hvorvidt råstofferne bliver udvundet, så regler for miljø og bæredygtighed samt menneskerettigheder bliver overholdt.
Arnt-Eirik Rørnes tror derfor på, at der er investorer, der kan se potentialet i at udvinde og sælge rubiner fra Grønland:
- Smykkestenene er jo unikke. Og vi er vældig stolte af, at vi er den eneste rubinmine i verden, som faktisk har gennemsigtighed fra minen og til markedet, siger han.