Greenland Ruby er gået i betalingsstandsning

Mineselskabet Greenland Ruby kan ikke få økonomien til at køre rundt. Nu satser hovedejerne på et salg af selskabet, så udvindingen af rubiner i Aappaluttoq kan fortsætte.
Salget af rubiner fra minen i Aappaluttoq fortsætter, mens ejerne af selskabet Greenland Ruby forsøger at få selskabet solgt. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
09. august 2024 12:25

Det ser lige nu sort ud for selskabet, der sælger de røde rubiner både herhjemme og i udlandet. 

For kassen er lukket i hos selskabet Greenland Ruby, der siden 2016 har haft licens til at udvinde ædelstene ved Aappaluttoq cirka 160 kilometer syd for Nuuk.

Selskabet er gået i betalingsstandsning efter flere økonomiske benspænd, da det ikke kan betale af på sin gæld, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Over for KNR siger administrerende direktør i Greenland Ruby, Arnt Eirik Rørnes

- Vi har jo lykkedes med at udtage rubiner og safirer fra minen. Men vi har ikke lykkedes at trænge tiltrækkeligt ind på markedet. Det er jo et konservativt og meget komplekst marked, som tager tid at åbne. Og vi har ikke lykkedes med det i tiltrækkelig grad.

Selskabet oplyser også, at stigende renter og inflation har gjort markedet for ædelstene sværere at konkurrere på de seneste år.

I 2022 meddelte selskabet, at det ind til videre satte udvindingen af rubiner fra Grønland på pause. Dog ville salget af de udvundne ædelstene, som lå på lager, fortsætte.

Ved årsskiftet 2022/2023 blev 30 medarbejdere ved minen opsagt, og 19. august i år forlod den sidste medarbejder mineområdet, skriver Sermitsiaq.

Vil forsøge at sælge minen i Aappaluttoq

Det er dog ikke planen, at Greenland Ruby skal erklæres konkurs, oplyser selskabet. 

I stedet ønsker bestyrelsen og selskabets hovedejer, Leonhard Nilsen & Sønner Eiendom AS via deres holdingselskab LNS Mining A/S, at rekonstruere selskabet. Det sker i samarbejde med et tilsyn, skifteretten i Nuuk og naalakkersuisut.

Formålet med rekonstruktionen er at sælge selskabet eller dele af det, så det kan fortsætte med minedrift i Aappaluttoq.

- Bestyrelsen har valgt at søge en rekonstruktion, fordi den stadig har tillid til Greenland Ruby og forretningen i Grønland, siger direktør Arnt Eirik Rørnes i pressemeddelelsen.

Ifølge direktøren vil man gerne finde en køber, som har øje for at skabe lokale arbejdspladser i og omkring minen i Aappaluttoq, siger Arnt Eirik Rørnes.

- Det er vigtigt, at man får et projekt op at stå, som kan levere positive værdier ind i samfundet, siger han til KNR.

Et eventuelt salg af Greenland Ruby vil også omfatte datterselskaber i USA og Frankrig.

Derudover har selskabet også en såkaldt servicevirksomhed i Thailand. Den vil dog ikke blive påvirket af et muligt salg, oplyser Greenland Ruby.