Guldmine i Sydgrønland er et skridt tættere på genåbning

Der er pustet liv i den gamle guldmine i Nalunaq i Sydgrønland. Ifølge naalakkersuisoq Naaja H. Nathanielsen kan den få en vigtig betydning for erhvervsudviklingen.
Det er af stor betydning, at der bliver ved at være interesse for minedrift i Grønland, siger naalakkersuisoq Naaja H. Nathanielsen (IA). Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR
16. juli 2024 13:43

Snart kan guldet fra den gamle guldmine i Nalunaq i Sydgrønland muligvis pudses blankt igen.

Siden januar har selskabet Nalunaq A/S etableret sprængstofdepot og gjort klar til, at den gamle guldmine kan åbne på ny.

Naalakkersuisoq for råstoffer, Naaja H. Nathanielsen fra Inuit Ataqatigiit, håber på, at genåbningen af guldminen bliver en realitet.

- Vi regner med, at projektet vil blive ved med at skride fremad. Netop fordi der er tale om en genåbning af et tidligere projekt, ligger der allerede en del forarbejde og viden på området, så vi ser, at det er et af de projekter, der kan rykke frem relativt hurtigt, siger Naaja H. Nathanielsen.

Vigtig betydning for økonomien

Guldminen i Nalunaq åbnede oprindeligt i 2004 og lukkede tilbage i 2013, da minen ikke kunne løbe rundt økonomisk. Det skyldtes blandt andet faldende priser på guld på verdensmarkedet.

Men det har altså ikke skræmt nye investorer væk.

Og det er positivt, mener Naaja H. Nathanielsen. Ifølge hende har minen nemlig en vigtig betydning for erhvervsudviklingen og Sydgrønland som region.

- Det kan godt være, vi endnu ikke har tjent mange royalties fra minedrift, men det har en betydning for vores økonomi allerede nu i samfundet, siger hun.

Guldminen i Nalunaq

  • Nalunaq A/S har siden januar gjort klar til, at guldminen i Nalunaq kan åbne på ny. Aktiviteterne sker på baggrund af en midlertidig godkendelse fra naalakkersuisut.
  • Selskabet har for nyligt fået to vigtige godkendelser fra naalakkersuisut, der hviler på en vurdering af de miljømæssige- og samfundsmæssige påvirkninger, som guldminen vil have. Der er tale om en godkendelse af de såkaldte VVM- og VSB-redegørelser.
  • Dermed har selskabet taget et vigtigt skridt tættere på en udvindingstilladelse.
  • Nalunaq A/S er ejet af Amaroq Minerals Ltd. 
  • Den 29. januar og 1. februar var der borgermøde i Sydgrønland om guldmineprojektet. Her deltog naalakkersuisut, Naaja H. Nathanielsen (IA) og Kalistat Lund (IA), borgmester i Kommune Kujalleq, Stine Egede, og repræsentanter for råstofselskabet.
  • Guldminen ligger i Nalunaq i Kirkespirdalen ved Nanortalik.
  • Guldminen åbnede første gang i 2004 og lukkede i 2013 på grund af økonomiske problemer. Det skyldtes blandt andet faldende priser på verdensmarkedet for guld.
  • Kong Frederik og dronning Marys forlovelsesringe er lavet af guld fra Nalunaq.

I forbindelse med mineprojekter bliver der nemlig skabt arbejdspladser, ligesom logistik- og cateringfirmaer skal hyres ind. Og det kan mærkes på pengepungen.

- Vi ved godt inden for minedrift, at det er de færreste projekter, der går fra de tidlige stadier til en egentlig mine, men det betyder ikke, at det kun er den egentlig mine, der giver et afkast samfundsøkonomisk. Det gør projekterne i hele deres levetid. Så for os er det vigtigt, at der bliver ved at være interesse for mineområdet, siger Naaja H. Nathanielsen.

Mangler godkendt mineplan

Inden guldminen i Nalunaq kan genåbne, skal selskabet bag have godkendt en mineplan og nedlukningsplan af naalakkersuisut.

Der er lige nu én aktiv mine i Grønland. Der er tale om White Mountain nær Kangerlussuaq, der har til formål at udvinde råstoffet anorthosit. Råstoffet benyttes blandt andet i produktionen af glasfiber og cement.

Rubinminen i Aappaluttoq ved Qeqertarsuatsiaat lukkede midlertidigt i januar 2023. Ifølge Sermitsiaq.AG skyldtes det, at Greenland Ruby lukkede for driften midlertidigt, da der var behov for en kortlægning af forekomsten af rubiner i området.