Moren til den multihandicappede kvinde: Nu kan jeg få ro

En mand er blevet anholdt i sagen om voldtægt på institutionen Ivaaraq. Og Maibritt Lothsen er taknemlig for, at det er slut.
- Jeg er vred, men på den anden side er jeg også meget taknemlig over, at det er slut. Foto © : Nammineq pigisaq
03. november 2022 15:24

Onsdag meddelte Grønlands Politi, at en 62-årig mand er blevet anholdt for voldtægt af en multihandicappet kvinde.

Der er tale om sagen fra institutionen Ivaaraq i Qaqortoq, hvor en 23-årig multihandicappet kvinde pludselig fødte et barn i september.

LÆS OGSÅ Maibritt Lothsen: Min datter skal ikke tilbage til Ivaaraq

Anholdelsen har vækket følelser i moren til den unge kvinde.

- Jeg er vred, men på den anden side er jeg også meget taknemlig over, at det er slut. Nu kan jeg få mere ro uden at skulle tænke på, ’hvem det mon var, der gjorde det’, siger Maibritt Lothsen.

Fordi den 23-årige kvinde ikke har noget sprog og kun kan kravle, antager politiet, at hun ikke har kunne give sit samtykke til samleje. Derfor efterforsker politiet sagen som voldtægt. 

Forløbet siden hendes datter fødte, har været hårdt for Maibritt Lothsen med den ene kamp efter den anden.

- Jeg er meget taknemlig for de mange mennesker, der har hjulpet mig i løbet af efterforskningens forløb, siger en tydeligt berørt Maibritt Lothsen.

Grønlands Politi har sigtet den 62-årige mand. I et grundlovsforhør onsdag erkendte han, at det er ham, der voldtog kvinden. På gerningstidpunket var hun 22 år.

LÆS OGSÅ 62-årig mand anholdt for voldtægt af multihandicappet kvinde

Retsmødet foregik for lukkede døre, og der er nedlagt navneforbud i sagen.

Naalakkersuisoq: Det er fuldstændigt uacceptabelt

I går reagerede Mimi Karlsen, naalakkersuisoq for Børn, Unge og Familier, også på anholdelsen. I en pressemeddelelse skriver hun:

- Det er en meget sørgelig sag, og det, der er sket, er fuldstændigt uacceptabelt. For at det aldrig nogensinde skal ske igen, har jeg som medlem af Naalakkersuisut krævet flere handlinger.

Ifølge Mimi Karlsen er der allerede sket flere stramninger på institutioner for børn og unge samt døgntilbud for personer med handicap.

- Der er sket flere stramninger på institutionerne for børn og unge samt døgntilbud for personer med handicap. Jeg har krævet, at der altid skal være to ansatte til stede. Det er en yderst alvorlig sag og jeg lover, at vi fortsat vil have stor fokus på børn, unge og handicapområdet, siger naalakkersuisoq Mimi Karlsen.

DNA-prøver førte til anholdelse

Det var et DNA-match mellem den anholdte og barnet, der førte til anholdelsen af den 62-årige mand, forklare politikommissær Julie Senderovitz Bendtsen, der er efterforskningsleder i overgrebssektionen i Grønlands Politi.

Politiet havde taget DNA prøver fra samtlige mænd, som havde haft kontakt med kvinden, da kvinden ikke har været i stand til at afgive forklaring til politiet, fordi hun ikke har noget sprog.

- Da vi havde indsamlet alle DNA-prøverne, blev de sendt til analyse på Retskemisk Institut i Danmark. Alle DNA-prøverne skulle sammenlignes med både barnets og moderens DNA, før vi kunne få et endeligt svar. Vi har nu fået svar på prøverne, som viste et match med den nu anholdte og udelukkede de øvrige.

Ved grundlovsforhøret onsdag blev manden tilbageholdt i 22 dage.